• Gratis verzending v.a. € 39,- voor NL & BE*
  • Vóór 22:00 besteld, morgen in huis
  • Sparen voor korting
  • 085-3030730

Thuiswinkelwaarborg logo9.5met 5286 reviews

Nu 10% korting op alles - Code: BIO2021

thuiswinkelkiyohWinnaar shopping awards 2021

Glutenvrije Havermout Kopen?

Havermout kopen? Start je dag extra goed met een havermoutpap ontbijt

In de ochtend weinig tijd maar toch de dag extra goed beginnen? Dan is havermout(pap) perfect. Voeg wat vers fruit en noten toe en je krijgt er voor een langere tijd energie van. Havergraanvezels zijn namelijk rijk aan vezels en bevorderen de darmwerking.

Alle haver in ons assortiment is glutenvrij, lactose vrij, vrij van geraffineerde suikers, vrij van slechte E-nummers, gistvrij, GMO-vrij en biologisch. Zo kan je de dag extra goed beginnen met overheerlijke havermout. Lees meer over havermout.

5 Producten


5 van de 5 producten gezien

Wat is havermout?

Al duizenden jaren wordt haver geteeld tot wel terug tot 7000 v.Chr. Haver is een graansoort afkomstig van de graanplant, Avena sativa, en wordt ook wel de ‘gewone’ haver genoemd. Het vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië waar de haver is ontstaat uit wilde haver. Na het oogsten van de haver kan het onder andere gebruikt worden als diervoeding, voor huidverzorgingsproducten of als voedsel voor mensen. Als haver gebruikt wordt voor voeding dan wordt de haver gemalen, gestoomd, verwarmd en gekoeld om de smaak extra goed tot zijn recht te laten komen. Haver kan ook nog gerold, gesneden of gemalen worden om er havervlokken, havermout of haverbloem van te maken.

Is er een verschil tussen havermout en havervlokken?

Een haverkorrel bestaat uit verschillende delen, grofweg drie, namelijk: de haver pel, de haverzemel en de havergrut. De haver pel is het buitenste beschermlaagje van de haverkorrel. Het buitenste laagje is niet eetbaar. Onder de haver pel zit de havervezel, dit is de beschermlaag voor de havergrut.

Zowel havermout en havervlokken zijn afkomstig van de haverkorrel. Er zijn geen echte grote verschillen tussen havermout en havervlokken. Het kleine verschil zit voornamelijk in de vorm, de textuur en de kooktijd. Havermout lijkt veel op havervlokken maar wordt nog een keer extra bewerkt met stoom en wordt nog ietsjes platter gemaakt. Havermout is ook de meest gegeten vorm van haver, voornamelijk in de ochtend als ontbijt.

Welke soorten havermout zijn er?

Haver is een heerlijke toevoeging aan je recepten en perfect om de dag goed te beginnen. Het voegt smaak en textuur toe aan je voedsel. Er zijn verschillende manieren om haver te verwerken. Afhankelijk van de verwerking kan je haver op verschillende manieren toevoegen aan je voeding. De voedingswaarde van haver is relatief gelijk ongeacht de manier van verwerken. Echter kan het wel zijn dat bewerkte (gewalste, gesneden etc.) haver sneller energie afgeeft dan de minst bewerkte haver.

Instant / snelle haver

Dit is de perfecte haver voor bij het ontbijt. Bij deze manier van haververwerking wordt de haver in dunnere stukjes gerold en voor een langere tijd gestoomd zodat ze makkelijker vocht opnemen en snel koken.

Havermeel

Havermeel is fijner dan havermout. Havermeel wordt gemaakt door haver te malen en zeven. Het havermeel kan grof, medium of fijn zijn. Je kan het meel goed gebruiken bij het maken van bijvoorbeeld vers brood of een lekkere cake.

Gewalste / traditionele haver

Hier worden havergrutten gestoomd, gerold en platgedrukt tot platte havervlokken. Als laatste worden de havervlokken gedroogd om het vocht te verwijderen zodat ze goed houdbaar zijn.

Schotse haver

Havergrutten worden zo vermalen dat ze een papachtige structuur krijgen als het gekookt wordt.

Steel cut, staal gesneden haver (Irish oats)

Bij deze manier van snijden worden de havergrutten met een stalen mes in kleinere stukjes gesneden. Hierdoor wordt namelijk de tijd om de haver te koken verkort. Dit type haver wordt ook wel Ierse haver genoemd.

Havergrutten

Dit zijn de hele haverkorrels, deze worden schoongemaakt en alle oneetbare delen worden verwijderd.

Biologische havermout

Producten mogen alleen het label Biologisch krijgen als het productieproces voldoet aan de strenge wettelijke voorschriften. De overheid stelt hiervoor regels op en de onafhankelijke instantie SKAL controleert of de regels nageleefd worden. Als een product het SKAL keurmerk heeft dan weet je dat het product biologisch is. Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s). De havermout in ons assortiment is biologisch en gecontroleerd. Zo kan je direct lekker genieten.

Glutenvrije havermout

Gluten komen voor in sommige granen. Haver is daarentegen van nature glutenvrij. Het komt echter regelmatig voor dat haver “besmet” is met gluten door andere graansoorten. Heb je Coeliakie dan is het extra belangrijk om geheel glutenvrije haver te pakken. Je kan glutenvrije havers herkennen aan het tarwe icoontje met een streep er doorheen (Crossed Grain). Zo weet je dat de havermout glutenvrij is. Een product met het Crossed Grain glutenvrij keurmerk bevat gegarandeerd minder dan 20 ppm gluten (= 20 mg/kg product). De producten van Rosies hebben bijvoorbeeld het Crossed Grain keurmerk.

Verlagen / verminderen bèta-glucanen in havermout het bloedcholesterol?

Haver staat o.a. bekend vanwege de bèta-glucanen die het bevat. Bèta-glucanen zijn vezels die teruggevonden worden in de celwand van o.a. haver en gerst. De bèta-glucanen van haver hebben namelijk een belangrijke eigenschap, ze zorgen ervoor dat het bloedcholesterol verminderd / verlaagd kan worden. Een (te) hoog cholesterol gehalte is namelijk een risicofactor bij de ontwikkeling van coronaire hartziekten (bijv. slagaderverkalking). Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram bèta-glucaan van haver.

Hoe kan je havermout gebruiken?

Havermout wordt veel gegeten als ontbijt. Voeg een beetje (plantaardige)melk, yoghurt of kwark toe en je het een heerlijk voedzaam ontbijtje. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt in baksels en gerechten. Wat bijvoorbeeld erg lekker is is een kommetje havermout met stukjes verse appel en kaneel als ontbijt of maak heerlijke havermout repen die je kan meenemen voor onderweg als tussendoortje.

Lekkere recepten met havermout

Wil je havermout meer gaan gebruiken in je gerechten en baksels? Probeer dan eens een van onderstaande recepten.

Waarom kiezen voor havermout bij Puur Mieke?

Met Puur Mieke wil ik iedereen op een eerlijke en betrouwbare manier adviseren in het gebruik van pure producten. Alle producten in de webshop zijn persoonlijk door mij nagekeken en zijn: glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, gistvrij, GMO-vrij, BPA-vrij. Ook zijn alle producten vrij van geraffineerde suiker, vrij van slechte e-nummers, waar mogelijk biologisch en vrij van weekmakers.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »