Menu
EUR
Oorzaken en oplossingen voor obstipatie tijdens zwangerschap

Oorzaken en oplossingen voor obstipatie tijdens zwangerschap

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Wanneer je zwanger bent ga je door een bijzondere periode in je leven. Een periode vol veranderingen, onzekerheden, mooie momenten, emotionele situaties, maar helaas ook de nodige lichamelijke ongemakken. Obstipatie tijdens de zwangerschap is hier een schoolvoorbeeld van, en ondanks dat veel aanstaande moeders er op enig moment mee te maken krijgen, is constipatie niet iets waar we doorgaans graag over praten.

Toch is het belangrijk om dit wel te doen en zogezegd even ‘schijt’ te hebben aan het taboe dat vaak heerst rondom het praten over ontlasting. Pas wanneer je begrijpt wat de oorzaken van obstipatie tijdens de zwangerschap kunnen zijn, kun je immers leren hoe je ermee om kunt gaan en wat je mogelijk kunt doen om het ongemak te verlichten.

Waarom obstipatie tijdens zwangerschap in het begin plaatsvindt

Obstipatie kan al vroeg in de zwangerschap beginnen en is zoals we eerder al benadrukten een veelvoorkomend symptoom. Obstipatie tijdens de zwangerschap wordt doorgaans veroorzaakt door alle hormonale veranderingen in je lichaam, welke onder andere de spieren in je spijsverteringsstelsel beïnvloeden. Zo kan onder andere het hormoon progesteron leiden tot obstipatie bij zwangerschap.

Zwanger en obstipatie in het eerste trimester

Met name tijdens het eerste trimester van je zwangerschap produceert je lichaam grote hoeveelheden progesteron, waarbij het een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van je baarmoeder en het behoud van je zwangerschap. Als gevolg van deze toename aan progesteron kun je echter allerlei lichamelijke ongemakken ervaren, waaronder het vasthouden van vocht, gespannen borsten en een vertraagde darmbeweging met obstipatie en een opgezette buik als resultaat.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is neemt de druk op je darmen toe naarmate je zwangerschap vordert, niet alleen doordat je baarmoeder, maar ook je kindje almaar groter groeien. Uiteraard is dit goed nieuws, want dat betekend dat je kindje goed groeit en zich ontwikkeld tot minimensje, maar helaas kunnen je constipatieklachten hierdoor echter wel verergeren.

Last van obstipatie en zwanger. Wat te doen tegen obstipatie als je zwanger bent?

Gezonde voeding

Het volgen van een gezond dieet is natuurlijk altijd belangrijk, maar wanneer je zwanger bent is het cruciaal om er extra aandacht aan te besteden. Gezonde voeding vormt immers de basis voor jouw welzijn en die van je ongeboren kindje.

Eet vezelrijke voeding

Een tekort aan vezels in je voeding kan ervoor zorgen dat je last krijgt van obstipatie, helemaal tijdens je zwangerschap. Zorg er dus voor dat je dagelijks voldoende vezelrijk voedsel zoals volkoren granen, verse groenten en fruit eet. Vezels helpen je darmbewegingen te bevorderen en je ontlasting soepeler te maken.

Blijf gehydrateerd

Vergeet ook niet om gedurende de dag voldoende water te drinken, aangezien uitdroging obstipatie kan verergeren. Het is niet nodig om tijdens je zwangerschap grotere hoeveelheden water te drinken dan wanneer je niet zwanger bent. Een klein beetje extra water is vaak al voldoende. De meeste zwangere vrouwen hebben er genoeg aan om zo’n 1,5 tot 2,5 liter water per dag te drinken.

Frequente, kleine maaltijden

Overweeg om je maaltijden in kleinere porties over de dag te verdelen. Dit kan de druk op je spijsverteringsstelsel verminderen en mogelijk bijdragen aan een regelmatige stoelgang.

Matige lichaamsbeweging

Door regelmatig aan matige lichaamsbeweging te doen kun je jouw darmfunctie stimuleren. Bespreek met je zorgverlener welke oefeningen veilig zijn tijdens de zwangerschap en pas je routine dienovereenkomstig aan.

Wees voorzichtig met ijzersupplementen

Het gebruik van ijzersupplementen is vaak noodzakelijk tijdens de zwangerschap om een gezonde bloedtoevoer naar zowel de moeder als de zich ontwikkelende baby te waarborgen. Hoewel deze supplementen van onschatbare waarde zijn, kan een bijwerking ervan obstipatie zijn. IJzersupplementen hebben immers de neiging de ontlasting te vertragen en kunnen dientengevolge leiden tot een opgeblazen gevoel en constipatie. Het is dan ook essentieel om dit mogelijke neveneffect met je zorgverlener te bespreken. In sommige gevallen kan door het aanpassen van de dosering te combineren met bepaalde voedingsmiddelen die de stoelgang bevorderen soelaas bieden. Ook het nemen van ijzersupplementen op bepaalde tijdstippen van de dag kan wel eens helpen om verstopping te verminderen.

Nu je weet wat helpt tegen obstipatie als je zwanger bent kun je hopelijk de juiste stappen ondernemen om verlichting te vinden. Het is natuurlijk altijd essentieel om goed voor jezelf te zorgen en je bewust te zijn van wat je eet en hoe je leefstijl obstipatie kan beïnvloeden.

[products=blog_zwangerschap_ijzer]

Is obstipatie gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Over het algemeen is obstipatie tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk, echter kan het wel voor ongemak en pijn zorgen. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van aambeien, doordat je tijdens het persen extra druk op de bloedvaten in het rectum uitoefent. Aambeien kunnen resulteren in jeuk, pijn en soms zelfs bloedingen tijdens het passeren van ontlasting. Wanneer de obstipatie aanhoudt of ernstiger wordt, is het echter wel belangrijk om dit met je zorgverlener te bespreken. Hij of zij kan eventuele onderliggende problemen uitsluiten en je voorzien van verdere nuttige informatie en praktische tips om obstipatie tijdens de zwangerschap te verlichten.

Bekijk hier alle essentiële zwangerschapsvitaminen voor jou en je baby.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!