Coconut Aminos: hét alternatief voor sojasaus
Ken je Coconut Aminos, de sojavrije "soja" saus, al? Lees snel verder wat je ermee kunt.
Coconut Aminos
Bij Puur Mieke vind je een bewust gekozen alternatief voor sojasaus: Coconut Aminos. Deze saus is glutenvrij, GMO-vrij en past perfect in een bewuste keuken. De smaak van Coconut Aminos lijkt sterk op die van traditionele sojasaus, maar de voedingswaarde is anders.
Om te beginnen bevat cocos aminos geen toegevoegde suikers. Dit maakt kokosnoot aminos dan ook een fijne optie als je liever kiest voor producten zonder toegevoegde suikers.
De glycemische index van sojasaus op zichzelf laag is. Echter bevatten veel varianten uit de supermarkt veel zout, conserveermiddelen en kleurstoffen. Bovendien worden ze vaak niet meer volgens het oorspronkelijke fermentatieproces bereid. Ook bestaat het meestal uit sterk bewerkte soja.
Soja
Steeds meer mensen kiezen om verschillende redenen vaker voor sojavrije opties, ook bij de gefermenteerde varianten. Naast dat een groot deel van de wereldwijde sojateelt genetisch gemodificeerd is, zijn het vooral de effecten op onze gezondheid die steeds meer mensen doen besluiten om sojaproducten te laten staan.
Pas als je erop gaat letten, zal je beseffen hoeveel producten, ook zogenaamde ‘gezonde’ producten, soja bevatten. In de voedingsindustrie is soja een veelzijdig ingrediënt. Zo wordt sojalecithine vaak gebruikt als emulgator, antispatmiddel en om chocolade knapperiger en beter smeltbaar te maken.
Bewerkte sojaproducten fungeren als krachtige smaakmakers. Niet alleen in de Aziatische keuken, maar ook als aroma in bijvoorbeeld bouillonblokjes. Daarnaast is sojaolie een van de goedkoopste oliesoorten. Het wordt onder andere gebruikt in koekjes, croissantjes en margarine.
Wat maakt Kokos Aminos een gezondere keuze dan sojasaus uit de supermarkt?
Wie op zoek is naar een alternatief voor klassieke sojasaus, komt al snel uit bij Coconut Aminos. Beide worden op vergelijkbare manier gebruikt, maar hun oorsprong en bereiding verschillen sterk.
Sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, water, tarwe en zout. Coconut Aminos daarentegen ontstaat uit een heel ander proces. Het wordt bereid met het sap van de bloeiende knoppen van de kokospalm, ook wel kokosnectar genoemd. Hieraan wordt een kleine hoeveelheid zeezout toegevoegd.
Na het oogsten wordt het sap gefermenteerd met behulp van natuurlijke enzymen. Deze enzymen zorgen voor de diepe smaak en de donkere kleur die zo kenmerkend zijn voor Coconut Aminos.
De naam zegt het eigenlijk al: “coconut” verwijst naar het hoofdingrediënt kokosnectar. “Aminos” verwijst naar de zeventien verschillende aminozuren die in het product zitten. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en komen van nature voor in allerlei voedingsmiddelen.
Productieproces sojasaus vs. Coconut Aminos
Supermarktsojasaus wordt vandaag de dag meestal niet meer op authentieke wijze gemaakt. In plaats daarvan worden genetisch gemodificeerde sojabonen gebruikt. Ook verloopt het productieproces veel sneller dan bij de oorspronkelijke fermentatiemethode. Door die aanpak worden bepaalde stoffen in soja niet afgebroken, maar blijven ze aanwezig in de eindsaus.
Bij kokospalmen ligt dat anders. Ze worden niet genetisch gemodificeerd. Daardoor is onze Coconut Aminos vrij van GMO’s. Daarnaast bevat het product van nature geen stoffen die typisch in sojabonen voorkomen. Denk aan fyto-oestrogenen of fytinezuur. Coconut Aminos is dus een passend alternatief voor wie liever kiest voor sojavrije producten.
Laag in zout
Coconut Aminos bevat minder zout dan standaard sojasaus. In onze variant zit per 100 ml ongeveer 2,9 gram zout. Ter vergelijking: een standaard sojasaus uit de supermarkt bevat rond de 16,9 gram zout per 100 ml. Dat is een aanzienlijk verschil.
Gerechten met Coconut Aminos
Sojasaus is een veelgebruikte smaakmaker in de gemiddelde Nederlandse keuken. Cocos Aminos is al enorm geliefd bij mensen die een glutenvrij, sojavrij of paleodieet volgen. Maar eigenlijk verdient deze veelzijdige saus een plek in ieder keukenkastje.
Het geeft Aziatische gerechten meteen dat authentieke oosterse tintje en geeft je spaghettisaus of ragout meer diepte. Coconut Aminos kun je gebruiken als vervanger voor sojasaus in marinades, roerbakgerechten, koude en warme sauzen, dressings en natuurlijk bij sushi.
De smaak van Coconut Aminos komt erg dicht in de buurt van (ongezoete) sojasaus. Het voegt net dat beetje extra smaak toe aan je gerechten om je even in Azië te wanen. Ondanks dat het wordt gemaakt van kokosbloesemsap, proef of ruik je geen kokos. Ook heb je er slechts kleine hoeveelheden van nodig om gerechten op smaak te brengen.
