Chocolade en het immuunsysteem: wat is het verband?
Het klinkt aantrekkelijk: chocolade die misschien iets doet voor je immuunsysteem. Maar klopt dat ook?
Naast genoeg slaap helpt ook voeding om je immuunsysteem goed te laten werken. Voedingsstoffen zoals zink, vitamine C, ijzer en koper dragen hieraan bij. Deze micronutriënten komen in kleine hoeveelheden ook voor in sommige soorten chocolade.
Heilige ceremonies én medicijn
En hier komt cacao om de hoek kijken. Rauwe bonen zitten vol met mineralen, vitaminen en flavanolen. Eeuwen geleden gebruikten de Azteken en Maya’s cacao tijdens heilige rituelen. Zij noemden het zelfs “voedsel van de goden”.

De cacao die wij kennen, komt van de tropische Theobroma cacao-boom. In de vruchten van deze boom — de cacaovruchten — zitten amandelvormige bonen. Deze bonen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en flavanolen. Cacaobonen staan bekend om hun relatief hoge flavanolgehalte in vergelijking met andere plantaardige voedingsmiddelen.
Flavanolen behoren tot de groep antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen in het lichaam kunnen neutraliseren. Te veel vrije radicalen kunnen cellen beschadigen.

Rauwe chocolade
Het is zeker geen slecht idee om jezelf af en toe te trakteren op rauwe cacao. Bij de meeste chocolade worden de cacaobonen echter sterk verhit om de gewenste smaak te krijgen. Daardoor gaan sommige van de oorspronkelijke eigenschappen van cacao verloren.
Sommige chocolademakers kiezen daarom voor een andere aanpak. Het Amsterdamse merk Lovechock was in 2009 één van de eerste in Europa die rauwe chocolade introduceerde. Hun missie: de pure smaak en kracht van rauwe cacao delen met zoveel mogelijk mensen.
Lovechock gebruikt uitsluitend biologische, rauwe cacaobonen van hoge kwaliteit uit Ecuador en Peru. De cacao wordt op lage temperatuur verwerkt om haar natuurlijke eigenschappen te behouden.
De chocolade van Lovechock is biologisch, vegan en gezoet met kokosbloesemsuiker. Dit zorgt voor een milde, natuurlijke zoetheid. Zo proef je de pure smaak van rauwe chocolade, geĂŻnspireerd op eeuwenoude tradities.

