Wat is gelatine en waar gebruik je het voor?

Wat is gelatine en waar gebruik je het voor?

Gelatine is een van de meest gebruikte geleermiddelen in de voedingsmiddelenindustrie. Het kent vele toepassingen, denk maar aan het gebruik in snoepjes, pudding, terrines, jam en drop. Ook capsules van medicijnen en voedingssupplementen zijn vaak gemaakt van gelatine. Gelatine is doorzichtig, kleurloos, neutraal van smaak en zeer veelzijdig. Naast de praktische gebruiksmogelijkheden biedt gelatine, van goede kwaliteit, ook veel gezondheidsvoordelen.

Wat is gelatine?

Gelatine wordt gemaakt van collageen, het meest voorkomende eiwit in mens en dier. Gemiddeld is ons lichaam voor 15% uit eiwitten opgebouwd, waarvan ruim een kwart uit collageen bestaat. Collageen heeft een vezelige structuur van sterke lange kabels die een netwerk vormen en daarmee zorgen voor stevigheid van o.a. huid, organen, haar en bindweefsel, maar ook voor hardere structuren zoals kraakbeen, botten, gewrichten, nagels en tanden.

Naast stevigheid zorgt collageen voor elasticiteit en flexibiliteit in weefsel. Collageen maakt dat onze huid en bloedvaten elastisch en soepel blijven. Vandaar dat fabrikanten van antirimpelcrèmes er dol op zijn.

 
 

 

 

Eiwitten en aminozuren

 

Alle eiwitten (proteïnen) zijn opgebouwd uit aminozuren, maar gelatine onderscheid zich van andere eiwitbronnen door de aanwezigheid van grote hoeveelheden semi-essentiële aminozuren. Ons lichaam kan deze aminozuren aanmaken, mits de omstandigheden in het lichaam optimaal zijn en dat is helaas vaak niet het geval. De aminozuren in gelatine zijn met name interessant voor de instandhouding van bindweefsel in botten, pezen, gewrichtsbanden, huid en bloedvaten.
 

 

Aminozuren vervullen, in de vorm van eiwitten, veel functies in ons lichaam, de meest bekende functie is dat ze de bouwstof vormen van spieren. Daarnaast vormen aminozuren grondstoffen voor vele andere lichaamscellen zoals bloed, zenuwcellen, darmweefsel, kraakbeen, etc.
 

Balans

 

Onze verre voorouders aten dieren van kop tot staart en kregen daardoor een breed spectrum aan voedingsstoffen en met name aminozuren binnen. Langzaam begint het weer terug te komen, we gaan weer zelf bottenbouillon trekken, top koks zetten zich in om alle onderdelen van het dier op de menukaart te krijgen en ook orgaanvlees komt uit de vergetelheid.

Toch eten veruit de meeste mensen uitsluitend het vet- en spierweefsel van dieren. De gelatine- en andere voedingstofrijke delen zoals de huid, pezen, botten en merg, staart en poten zijn aanzienlijk minder populair. Daardoor krijgen we een minder volledige balans in aminozuren binnen.
 

Gelatine als proteïnebron
 

Great Lakes gelatine bevat 19 verschillende aminozuren waaronder ook 7 van de 8 essentiële aminozuren. De voornaamste aminozuren in gelatine zijn glycine, proline en lysine, welke in spiervlees en orgaanvlees nauwelijks vertegenwoordigd zijn. Spiervlees is rijk aan aminozuren zoals cysteïne, methionine, histidine en tryptofaan.

Wanneer we echter vooral de aminozuren binnenkrijgen uit spiervlees, raken we de balans in ons lichaam kwijt tussen de verschillende aminozuren. Het mooiste zou zijn als we volwaardige voeding zouden eten, door ook de gelatinerijke delen van dieren te gebruiken. Maar hoe vaak eet jij deze producten?
 

Gelatine is een prachtige bron van aminozuren die van belang zijn voor opbouw, herstel en behoud van bindweefsel en lichaamscellen. Het aminozuur glycine is onder andere betrokken bij bepaalde ontgiftingsprocessen in de lever. De aminozuren die nodig zijn voor de opbouw en herstel van spieren zijn minder vertegenwoordigd in gelatine, deze aminozuren vind je vooral in voedingstofrijke producten zoals spier- en orgaanvlees. Gelatine is dus een uitstekende eiwitbron in aanvulling op je dagelijkse voeding.
 

 

Rood of groen wat moet ik nu gebruiken en wat is het verschil?

 

Gelatine, de rode variant
Gelatine is eenvoudig gezegd gekookte collageen, hetzelfde als in echt goede bouillon. Dit is gezuiverd, gedroogd en tot poeder vermalen. Wanneer je gelatine oplost in warme vloeistof en vervolgens af laat koelen ontstaat een gelachtige substantie, ideaal om  bijvoorbeeld marshmallows of bavarois mee te maken. Deze vorm van gelatine vind je in de rode bus van Great Lakes, welke dus bij uitstek geschikt voor culinaire doeleinden.

 


Gehydrolyseerde collageen, de groene variant 

De gehydrolyseerde collageen is verhit tot hogere temperaturen en behandeld met enzymen. Dit proces verbreekt de verbindingen tussen de aminozuren (de aminozuren zelf blijven wel intact). Deze gehydrolyseerde variant vormt geen gel. Deze vorm is lichter verteerbaar en wordt sneller door het lichaam opgenomen. De gehydrolyseerde gelatine kun je eenvoudig toevoegen aan allerlei gerechten of dranken zonder dat deze geleren.

  


Conclusie

De aminozuur samenstelling van beide producten is gelijk. De rode variant wordt vooral gekozen vanwege z’n gelerende capaciteit in culinaire bereidingen, de groene variant kun je vooral zien als supplement

UPDATE:Sinds kort hebben we ook collageen gemaakt van kabeljauw. Dat is qua werking hetzelfde, maar fijner voor mensen die liever geen vlees consumeren.Waar voor je gelatine zou moeten gebruiken

Great Lakes gelatine onderscheidt zich van de gelatine die je in de supermarkt vindt, doordat Great Lakes uitsluitend gebruik maakt van de huid van gezonde runderen die hun hele leven lekker buiten hebben kunnen grazen en bewegen.

Deze zuivere gelatine is vrij van hormonen, antibiotica en pesticiden en bevat geen toevoegingen.

 

 

 

Reacties

 1. Suzanne Thijssen Suzanne Thijssen

  Beste Mattie,
  Je kan de collageen prima door je melk of yoghurt roeren. Kies dan wel voor de groene bus (gehydrolyseerd collageen) omdat deze je drank niet geleert.
  Succes ermee!

 2. Mattie Mattie

  Hi Mieke,
  Ik zag op een health site een recept voor als je athritus had kon je unflavoured gelatine gebruiken. Dat was voor je knieen, maar ik heb een operatie aan mijn rug gehad en nu doen mijn knieen zo zeer, dat ik benieuwd ben of ik hetdoor mijn zaden en pitten en noten kan doen en met kokos melk en fruit bij elkaar kan eten . en bijv. 1 eetlepel unflavoured gelatine erbij kan doen. Bedankt alvast.

 3. Wendy Amelie Wendy Amelie

  Ik heb gisteren de groene bus ontvangen maar nu lees ik dat de rode bus beter is voor de darmen. Doet de groene bus dan helemaal niks voor de darmen?

  Antwoord : Hoi Wendy, jazeker doet de groene bus veel goeds voor je darmen, het is met een enzym voor verteerd en daarom beter opneembaar zelfs.

 4. Kirk Kirk

  Hi Mieke,
  Graag wil ik weten of er echt geen toevoegingen in zijn verwerkt zoals suikervervangers. Dit is elders vaak het geval. Bij voorbaat mijn dank voor je respons.
  Grtz,
  Kirk

 5. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

  Hoi Evelien, als je gelatine als supplement wilt gebruiken, dan kun je het beste de collageen nemen, de werkzame stof is hetzelfde alleen is deze oplosbaar in water en dus gemakkelijk in te nemen. wil je echt de gelatine, kun je er bijvoorbeeld pudding van maken, dat stijft net zo op als gewone gelatine.

 6. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

  Nou, het is vaak beter als je het in 2 keer kunt nemen, omdat je lichaam het dan twee keer aangeboden krijgt, maar heb je daar geen tijd voor, of wil je dit niet, dan kun je het in 1 keer nemen, het zal niet heel erg veel verschil maken, maar het is niet voor niets de aanbeveling om het verdeeld te doen.

 7. Ann Kooijman Ann Kooijman

  Hoi Mieke, nog 1 vraag, is er ook goed resultaat met 1 x per dag 2 eetlepels? Of luistert het echt heel nauw en moet je 2 x 2 eetlepels gebruiken?

 8. Evelien Evelien

  Ik heb er erg veel last van rug pijn.
  Ik lees dat gelatine zo goed is 2 eetlepels smorgens en savonds.
  Hoe verwerk je dit, laat je het opstijven, of doe je het in warm of koud water en gelijk opdrinken.
  Ik hoor graag van je.
  Bij voorbaat dank
  M

 9. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

  Hoi Claudia,
  Jazeker, kun je de collageen voor de rest van je leven gebruiken. Het kan zeker geen kwaad, hoe ouder we worden, hoe meer je lichaam collageen nodig heeft.

  Groetjes Mieke

 10. Claudia Claudia

  Hoi Mieke,
  Ik zag de vraag al eerder, maar zag geen antwoord. Mag je collageen levenslang gebruiken?
  Krijg je niet mogelijk te veel eiwit binnen?
  Bedankt alvast en groeten

 11. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

  Hoi Rosette,

  De gelatine mag je gewon blijven gebruiken.
  Groetjes Mieke

 12. Rosette Rosette

  Mag men de gelatine elke dag nemen of moet men na een maand stoppen voor een half jaar en dan herbeginnen ?

 13. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

  Hoi Marijke,

  Ik zou je de groene bus adviseren, of de kabeljauw collageen, dat is maar net wat je fijner vind. Ik los de collageen op in een klein beetje koud water.

  Groetjes Mieke

 14. Marijke Marijke

  Dag Mieke, Ergens gelezen dat collageen goed voor de ogen zou zijn. In welke vorm is mij niet bekend, maar vanwege oogprobleem zeker het proberen waard. Tevens heb ik osteoporose L1 t/m L4, waarvoor ik o.a. rode algen gebruik en vit. K2, en recent is artrose in knie geconstateerd. Ik eet geen vlees, wel kip. Welek gelatine adviseert u mij? Great Lakes Gelatine? Oplossen in warm of koud water of 's-morgens door rijstemelk met havervlokken en fruit mengen. Elk advies is welkom. Alvast heel hartelijk dank.

 15. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

  Hoi Anneke,
  Jazeker is het ook geschikt voor honden, wil je een gebruiksadvies hiervoor hebben, dan kunnen we dat via de klantenservice mailen.
  Groetjes Mieke

 16. Anneke Anneke

  Dag Mieke, is gelatinepoeder ook geschikt voor gebruik door honden i.v.m. stramme spieren en gewrichten?

 17. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

  Hoi Frank
  Dank je voor je tip. Ik ga dat aanpassen.
  We kregen een tijd geleden te horen dat het beter is in koude vloeistoffen. Thee kan evt wel. Maar koud heeft de voorkeur.

  Groetjes Mieke

 18. Frank Frank

  Hay Mieke
  in de reactie hier boven lees ik dat je zegt de groene bus niet te verwarmen dus niet in thee te gebruiken !? bij de beschrijving van de bus staat dat je het wel in een warme vloeistof kan doen ?
  Grtjs Frank

 19. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

  Hoi Lena, Je pakt inderdaad de groene bus als je het als supplement wilt gebruiken. Je lost het op in een drank naar keuze, ik pak zelf altijd water. Maar niet verhitten, dus niet in de thee.

 20. volckerick volckerick

  hey mieke u schrijft dat je dagelijks max 2 eetlepels s'morgens en 2 eetlepels s'avonds mag gebruiken maar op deze manier gebruik maken van gelatine is mij niet bekend word deze dan in drank gedaan, en is het de groene die daarvoor wordt gebruikt grtjs lena

 21. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

  Hoi Yvonne, Daar is mij niets van bekend, het is een supplement wat zeker lang gebruikt mag worden, Mensen met osteoporose gebruiken het vaak hun hele leven. Groetjes Mieke

 22. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

  Hoi Marja,

  De gelatine word bijna wekelijks weer besteld. Op dit moment is het ok op voorraad. Ik heb nog niet eerder gehoord dat je het op de huid zou kunnen smeren, van binnenuit is denk ik wel het beste. Groetjes Mieke

 23. Marja Westerink Marja Westerink

  Goedendag,
  Ik wil graag de groene Great Lakes gelatine bestellen,. Heeft u een idee wanneer dit weer leverbaar is?
  Kun je het ook uitwendig op je huid gebruiken of heeft dat geen zin?

  Groet,
  Marja

 24. yvonne&joop. yvonne&joop.

  Hoi Mieke,nogmaals een vraag van ons,we hebben ons laten vertellen dat je de Gelantine maar een maand mag gebruiken en dan een half jaar wachten,kun je ons daar iets over vertellen.gr van yvonne&joop.

 25. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

  Hoi Yvonne,
  Je kunt tot max 2 eetlepels in de ochtend en 2 eetlepel in de avond gaan, daar hebben veel mensen baat bij gehad.
  Bouw het wel even op. Voor oprispingen weet ik niet op dat dat gaat helpen, Je zou kunnen beginnen met een eetlepel en dat opbouwen.

 26. joop&yvonne joop&yvonne

  dag Mieke ,mijn knie is het kraakbeen van versleten nu wil ik de poeder gebruiken ,nu is mijn vraag hoeveel dosering moet ik dan gebruiken .en mijn man heeft vaak zuur oprispingen .hoeveel is dan voor hem t beste .gr

 27. Hoi Mieke Hoi Mieke

  ik gebruik sinds 2 weken de gelantine,ik heb bijna geen kraakbeen meer in mijn mediale knie,ik gebruik 2 blaadjes per dag,en kan weer bijna lopen zonder pijn,

 28. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

  Hoi Riny, het beste kun je dan gaan voor de groene bus, dat word echt als supplement gebruikt. Groetjes Mieke

 29. Riny Riny

  HALLO MIEKE, WELKE GELATINE POEDER KAN IK GEBRUIKEN, BEN GLUTENVRIJ. SOMS LAST VAN NETELROOS. BLOED CIRCULATIE.
  EN WELKE CALLOGEEN IS GOED VOOR MIJ BEN 55+ GRAAG ADVIES
  MVG RINY

 30. Rita Rita

  Hai, Aafke, na je 40e levensjaar nemen ook je hormonen af, ”zorg dat je na je 55ste ook goed je hormonen in balans houd. http://www.dehormoonfactor.nl/huidverbetering-schoonheid-van-binnen

 31. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

  Hoi Jose, dat hangt af van de allergie die je hebt, het is zweker een kosher product, maar ik weet zo niet wat er niet in mag voor je?

 32. Jose Jose

  op dit moment gebruik ik skollagen van laviesage en heb problemen met een allergie kan ik dan wel gelatine collagen van jullie gebruiken

 33. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

  Hoi Aafke,
  Je huid word hier zeker steviger van inderdaad, het is echt collageen. Verder kun je zowel vis als rund gebruiken, deze twee zijn even goed. Verder bevat de collageen zeker geen melk. Groetjes Mieke

 34. Aafke Aafke

  Beste Mieke,
  Ik ben op zoek naar collageen of gelatine, zelf neem ik vis collageen van Lavisage aangezien het heel duur is wil ik over stappen op een ander collageen.
  Ik kan niet zo goed tegen koeienmelk, zou de collageen van jullie wel goed voor me zijn? De collageen wil ik voor m’n huid gaan gebruiken en ik heb een peesontsteking aan m’n voet. Wat is er beter vis of rund collageen de meningen zijn verschillend. Kunt mij hier advies voor geven wat ik het kan gebruiken? Er wordt veel over vlees geschreven dat het schadelijk is en veel slachtafval heel slecht is voor de gezondheid, ik hoop dat jullie collageen gezond is en goed? Wordt hier de huid ook mooier van ik ben nu 55 jaar m’n huid word slapper en minder volume dus dit zou misschien een mooie aanvulling kunnen zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Aafke Mijs

 35. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

  Hoi Ann,

  Het bevat inderdaad histamines, Over het algemee hebben mensen hier niet snel last van , maar het zou wel kunnen.

 36. Ann Ann

  Dag Mieke. Ik vraag mij t volgende af : bevatten beide evenveel histamines ? ik ben heel histaminegevoelig, en zou wel eens willen proberen, maar vraag mij echt af of t een goed idee is :-)
  Bestaan daar staaltjes van om eens te kunnen proberen ?
  alvast bedankt.
  mvg

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Powered by Lightspeed