Wat is gelatine en waar gebruik je het voor?

Wat is gelatine en waar gebruik je het voor?

Gelatine is een van de meest gebruikte geleermiddelen in de voedingsmiddelenindustrie. Het kent vele toepassingen, denk maar aan het gebruik in snoepjes, pudding, terrines, jam en drop. Ook capsules van medicijnen en voedingssupplementen zijn vaak gemaakt van gelatine. Gelatine is doorzichtig, kleurloos, neutraal van smaak en zeer veelzijdig. Naast de praktische gebruiksmogelijkheden biedt gelatine, van goede kwaliteit, ook veel gezondheidsvoordelen.

Wat is gelatine?

Gelatine wordt gemaakt van collageen, het meest voorkomende eiwit in mens en dier. Gemiddeld is ons lichaam voor 15% uit eiwitten opgebouwd, waarvan ruim een kwart uit collageen bestaat. Collageen heeft een vezelige structuur van sterke lange kabels die een netwerk vormen en daarmee zorgen voor stevigheid van o.a. huid, organen, haar en bindweefsel, maar ook voor hardere structuren zoals kraakbeen, botten, gewrichten, nagels en tanden.

Naast stevigheid zorgt collageen voor elasticiteit en flexibiliteit in weefsel. Collageen maakt dat onze huid en bloedvaten elastisch en soepel blijven. Vandaar dat fabrikanten van antirimpelcrèmes er dol op zijn.

 
 

 

Eiwitten en aminozuren

Alle eiwitten (proteïnen) zijn opgebouwd uit aminozuren, maar gelatine onderscheid zich van andere eiwitbronnen door de aanwezigheid van grote hoeveelheden semi-essentiële aminozuren. Ons lichaam kan deze aminozuren aanmaken, mits de omstandigheden in het lichaam optimaal zijn en dat is helaas vaak niet het geval. De aminozuren in gelatine zijn met name interessant voor de instandhouding van bindweefsel in botten, pezen, gewrichtsbanden, huid en bloedvaten.
 

Aminozuren vervullen, in de vorm van eiwitten, veel functies in ons lichaam, de meest bekende functie is dat ze de bouwstof vormen van spieren. Daarnaast vormen aminozuren grondstoffen voor vele andere lichaamscellen zoals bloed, zenuwcellen, darmweefsel, kraakbeen, etc.
 

Balans

Onze verre voorouders aten dieren van kop tot staart en kregen daardoor een breed spectrum aan voedingsstoffen en met name aminozuren binnen. Langzaam begint het weer terug te komen, we gaan weer zelf bottenbouillon trekken, top koks zetten zich in om alle onderdelen van het dier op de menukaart te krijgen en ook orgaanvlees komt uit de vergetelheid.

Toch eten veruit de meeste mensen uitsluitend het vet- en spierweefsel van dieren. De gelatine- en andere voedingstofrijke delen zoals de huid, pezen, botten en merg, staart en poten zijn aanzienlijk minder populair. Daardoor krijgen we een minder volledige balans in aminozuren binnen.
 

Gelatine als proteïnebron
 

Great Lakes gelatine bevat 19 verschillende aminozuren waaronder ook 7 van de 8 essentiële aminozuren. De voornaamste aminozuren in gelatine zijn glycine, proline en lysine, welke in spiervlees en orgaanvlees nauwelijks vertegenwoordigd zijn. Spiervlees is rijk aan aminozuren zoals cysteïne, methionine, histidine en tryptofaan.

Wanneer we echter vooral de aminozuren binnenkrijgen uit spiervlees, raken we de balans in ons lichaam kwijt tussen de verschillende aminozuren. Het mooiste zou zijn als we volwaardige voeding zouden eten, door ook de gelatinerijke delen van dieren te gebruiken. Maar hoe vaak eet jij deze producten?
 

Gelatine is een prachtige bron van aminozuren die van belang zijn voor opbouw, herstel en behoud van bindweefsel en lichaamscellen. Het aminozuur glycine is onder andere betrokken bij bepaalde ontgiftingsprocessen in de lever. De aminozuren die nodig zijn voor de opbouw en herstel van spieren zijn minder vertegenwoordigd in gelatine, deze aminozuren vind je vooral in voedingstofrijke producten zoals spier- en orgaanvlees. Gelatine is dus een uitstekende eiwitbron in aanvulling op je dagelijkse voeding.
 

Rood of groen wat moet ik nu gebruiken en wat is het verschil?

Gelatine, de rode variant


Gelatine
 is eenvoudig gezegd gekookte collageen, hetzelfde als in echt goede bouillon. Dit is gezuiverd, gedroogd en tot poeder vermalen. Wanneer je gelatine oplost in warme vloeistof en vervolgens af laat koelen ontstaat een gelachtige substantie, ideaal om  bijvoorbeeld marshmallows of bavarois mee te maken. Deze vorm van gelatine vind je in de rode bus van Great Lakes, welke dus bij uitstek geschikt voor culinaire doeleinden.








Gehydrolyseerde collageen, de groene variant 

De gehydrolyseerde collageen is verhit tot hogere temperaturen en behandeld met enzymen. Dit proces verbreekt de verbindingen tussen de aminozuren (de aminozuren zelf blijven wel intact). Deze gehydrolyseerde variant vormt geen gel. Deze vorm is lichter verteerbaar en wordt sneller door het lichaam opgenomen. De gehydrolyseerde gelatine kun je eenvoudig toevoegen aan allerlei gerechten of dranken zonder dat deze geleren.


Conclusie

De aminozuur samenstelling van beide producten is gelijk. De rode variant wordt vooral gekozen vanwege z’n gelerende capaciteit in culinaire bereidingen, de groene variant kun je vooral zien als supplement

UPDATE:

Sinds kort hebben we ook collageen gemaakt van kabeljauw. Dat is qua werking hetzelfde, maar fijner voor mensen die liever geen vlees consumeren.

Waar voor je gelatine zou moeten gebruiken

Great Lakes gelatine onderscheidt zich van de gelatine die je in de supermarkt vindt, doordat Great Lakes uitsluitend gebruik maakt van de huid van gezonde runderen die hun hele leven lekker buiten hebben kunnen grazen en bewegen.

Deze zuivere gelatine is vrij van hormonen, antibiotica en pesticiden en bevat geen toevoegingen.

Als we de prijs van Great Lakes gelatine vergelijken met supermarkt-gelatine, dan komen we tot het volgende beeld:

Supermarkt-gelatine:

Een pakje met 12 blaadjes gelatine kost ca. € 0,88 en is goed voor 1 liter vloeistof.

Great Lakes gelatine:

Een bus Great Lakes gelatine à 454 gram kost € 21,95 en is goed voor 30 liter vloeistof. Per liter vloeistof kom je dan op € 0,73.

Great Lakes is dus niet alleen een gezonde en verantwoorde keus, je bent per saldo ook nog voordeliger uit. Beter voor het milieu, beter voor de dieren en beter voor jou.

Reacties

  1. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

    Hoi Rosette,

    De gelatine mag je gewon blijven gebruiken.
    Groetjes Mieke

  2. Rosette Rosette

    Mag men de gelatine elke dag nemen of moet men na een maand stoppen voor een half jaar en dan herbeginnen ?

  3. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

    Hoi Marijke,

    Ik zou je de groene bus adviseren, of de kabeljauw collageen, dat is maar net wat je fijner vind. Ik los de collageen op in een klein beetje koud water.

    Groetjes Mieke

  4. Marijke Marijke

    Dag Mieke, Ergens gelezen dat collageen goed voor de ogen zou zijn. In welke vorm is mij niet bekend, maar vanwege oogprobleem zeker het proberen waard. Tevens heb ik osteoporose L1 t/m L4, waarvoor ik o.a. rode algen gebruik en vit. K2, en recent is artrose in knie geconstateerd. Ik eet geen vlees, wel kip. Welek gelatine adviseert u mij? Great Lakes Gelatine? Oplossen in warm of koud water of 's-morgens door rijstemelk met havervlokken en fruit mengen. Elk advies is welkom. Alvast heel hartelijk dank.

  5. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

    Hoi Anneke,
    Jazeker is het ook geschikt voor honden, wil je een gebruiksadvies hiervoor hebben, dan kunnen we dat via de klantenservice mailen.
    Groetjes Mieke

  6. Anneke Anneke

    Dag Mieke, is gelatinepoeder ook geschikt voor gebruik door honden i.v.m. stramme spieren en gewrichten?

  7. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

    Hoi Frank
    Dank je voor je tip. Ik ga dat aanpassen.
    We kregen een tijd geleden te horen dat het beter is in koude vloeistoffen. Thee kan evt wel. Maar koud heeft de voorkeur.

    Groetjes Mieke

  8. Frank Frank

    Hay Mieke
    in de reactie hier boven lees ik dat je zegt de groene bus niet te verwarmen dus niet in thee te gebruiken !? bij de beschrijving van de bus staat dat je het wel in een warme vloeistof kan doen ?
    Grtjs Frank

  9. Mieke Hendriks Mieke Hendriks

    Hoi Lena, Je pakt inderdaad de groene bus als je het als supplement wilt gebruiken. Je lost het op in een drank naar keuze, ik pak zelf altijd water. Maar niet verhitten, dus niet in de thee.

  10. volckerick volckerick

    hey mieke u schrijft dat je dagelijks max 2 eetlepels s'morgens en 2 eetlepels s'avonds mag gebruiken maar op deze manier gebruik maken van gelatine is mij niet bekend word deze dan in drank gedaan, en is het de groene die daarvoor wordt gebruikt grtjs lena

  11. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

    Hoi Yvonne, Daar is mij niets van bekend, het is een supplement wat zeker lang gebruikt mag worden, Mensen met osteoporose gebruiken het vaak hun hele leven. Groetjes Mieke

  12. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

    Hoi Marja,

    De gelatine word bijna wekelijks weer besteld. Op dit moment is het ok op voorraad. Ik heb nog niet eerder gehoord dat je het op de huid zou kunnen smeren, van binnenuit is denk ik wel het beste. Groetjes Mieke

  13. Marja Westerink Marja Westerink

    Goedendag,
    Ik wil graag de groene Great Lakes gelatine bestellen,. Heeft u een idee wanneer dit weer leverbaar is?
    Kun je het ook uitwendig op je huid gebruiken of heeft dat geen zin?

    Groet,
    Marja

  14. yvonne&joop. yvonne&joop.

    Hoi Mieke,nogmaals een vraag van ons,we hebben ons laten vertellen dat je de Gelantine maar een maand mag gebruiken en dan een half jaar wachten,kun je ons daar iets over vertellen.gr van yvonne&joop.

  15. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

    Hoi Yvonne,
    Je kunt tot max 2 eetlepels in de ochtend en 2 eetlepel in de avond gaan, daar hebben veel mensen baat bij gehad.
    Bouw het wel even op. Voor oprispingen weet ik niet op dat dat gaat helpen, Je zou kunnen beginnen met een eetlepel en dat opbouwen.

  16. joop&yvonne joop&yvonne

    dag Mieke ,mijn knie is het kraakbeen van versleten nu wil ik de poeder gebruiken ,nu is mijn vraag hoeveel dosering moet ik dan gebruiken .en mijn man heeft vaak zuur oprispingen .hoeveel is dan voor hem t beste .gr

  17. Hoi Mieke Hoi Mieke

    ik gebruik sinds 2 weken de gelantine,ik heb bijna geen kraakbeen meer in mijn mediale knie,ik gebruik 2 blaadjes per dag,en kan weer bijna lopen zonder pijn,

  18. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

    Hoi Riny, het beste kun je dan gaan voor de groene bus, dat word echt als supplement gebruikt. Groetjes Mieke

  19. Riny Riny

    HALLO MIEKE, WELKE GELATINE POEDER KAN IK GEBRUIKEN, BEN GLUTENVRIJ. SOMS LAST VAN NETELROOS. BLOED CIRCULATIE.
    EN WELKE CALLOGEEN IS GOED VOOR MIJ BEN 55+ GRAAG ADVIES
    MVG RINY

  20. Rita Rita

    Hai, Aafke, na je 40e levensjaar nemen ook je hormonen af, ”zorg dat je na je 55ste ook goed je hormonen in balans houd. http://www.dehormoonfactor.nl/huidverbetering-schoonheid-van-binnen

  21. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

    Hoi Jose, dat hangt af van de allergie die je hebt, het is zweker een kosher product, maar ik weet zo niet wat er niet in mag voor je?

  22. Jose Jose

    op dit moment gebruik ik skollagen van laviesage en heb problemen met een allergie kan ik dan wel gelatine collagen van jullie gebruiken

  23. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

    Hoi Aafke,
    Je huid word hier zeker steviger van inderdaad, het is echt collageen. Verder kun je zowel vis als rund gebruiken, deze twee zijn even goed. Verder bevat de collageen zeker geen melk. Groetjes Mieke

  24. Aafke Aafke

    Beste Mieke,
    Ik ben op zoek naar collageen of gelatine, zelf neem ik vis collageen van Lavisage aangezien het heel duur is wil ik over stappen op een ander collageen.
    Ik kan niet zo goed tegen koeienmelk, zou de collageen van jullie wel goed voor me zijn? De collageen wil ik voor m’n huid gaan gebruiken en ik heb een peesontsteking aan m’n voet. Wat is er beter vis of rund collageen de meningen zijn verschillend. Kunt mij hier advies voor geven wat ik het kan gebruiken? Er wordt veel over vlees geschreven dat het schadelijk is en veel slachtafval heel slecht is voor de gezondheid, ik hoop dat jullie collageen gezond is en goed? Wordt hier de huid ook mooier van ik ben nu 55 jaar m’n huid word slapper en minder volume dus dit zou misschien een mooie aanvulling kunnen zijn.

    Met vriendelijke groet,

    Aafke Mijs

  25. Mieke van Eijndhoven Mieke van Eijndhoven

    Hoi Ann,

    Het bevat inderdaad histamines, Over het algemee hebben mensen hier niet snel last van , maar het zou wel kunnen.

  26. Ann Ann

    Dag Mieke. Ik vraag mij t volgende af : bevatten beide evenveel histamines ? ik ben heel histaminegevoelig, en zou wel eens willen proberen, maar vraag mij echt af of t een goed idee is :-)
    Bestaan daar staaltjes van om eens te kunnen proberen ?
    alvast bedankt.
    mvg

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Powered by Lightspeed