• Gratis verzending v.a. € 35,- voor NL & BE*
  • Vóór 22:00 besteld, morgen in huis
  • Sparen voor korting
  • 085-3030730

Thuiswinkelwaarborg logo9.6met 4724 reviews

thuiswinkelkiyohWinnaar shopping awards 2020

€0,00

Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

Wat is gelatine en waar gebruik je het voor?

Gelatine is een van de meest gebruikte geleermiddelen in de voedingsmiddelenindustrie. Het kent vele toepassingen, denk maar aan het gebruik in snoepjes, pudding, terrines, jam en drop. Ook capsules van medicijnen en voedingssupplementen zijn vaak gemaakt van gelatine. Gelatine is doorzichtig, kleurloos, neutraal van smaak en zeer veelzijdig.

Wat is gelatine en waar gebruik je het voor?
Blog

Onze verre voorouders aten dieren van kop tot staart en kregen daardoor een breed spectrum aan voedingsstoffen en met name aminozuren binnen. Langzaam begint het weer terug te komen, we gaan weer zelf bottenbouillon trekken, topkoks zetten zich in om alle onderdelen van het dier op de menukaart te krijgen en ook orgaanvlees komt uit de vergetelheid.

Toch eten veruit de meeste mensen uitsluitend het vet- en spierweefsel van dieren. De gelatine- en andere voedingstofrijke delen zoals de huid, pezen, botten en merg, staart en poten zijn aanzienlijk minder populair. Daardoor krijgen we een minder volledige balans in aminozuren binnen.

runderen zijn de basis voor rundercollageen 

Eiwitten en aminozuren

Alle eiwitten (proteïnen) zijn opgebouwd uit aminozuren, maar gelatine onderscheid zich van andere eiwitbronnen door de aanwezigheid van grote hoeveelheden semi-essentiële aminozuren. Ons lichaam kan deze aminozuren aanmaken, mits de omstandigheden in het lichaam optimaal zijn en dat is helaas vaak niet het geval.  

Aminozuren vervullen, in de vorm van eiwitten, veel functies in ons lichaam, de meest bekende functie is dat ze de bouwstof vormen van spieren. Daarnaast vormen aminozuren grondstoffen voor vele andere lichaamscellen zoals bloed, zenuwcellen, darmweefsel, kraakbeen, etc.

Gelatine als proteïnebron

Great Lakes gelatine bevat 19 verschillende aminozuren waaronder ook 7 van de 8 essentiële aminozuren. De voornaamste aminozuren in gelatine zijn glycine, proline en lysine, welke in spiervlees en orgaanvlees nauwelijks vertegenwoordigd zijn. Spiervlees is rijk aan aminozuren zoals cysteïne, methionine, histidine en tryptofaan.

Wanneer we echter vooral de aminozuren binnenkrijgen uit spiervlees, raken we de balans in ons lichaam kwijt tussen de verschillende aminozuren. Het mooiste zou zijn als we volwaardige voeding zouden eten, door ook de gelatinerijke delen van dieren te gebruiken. Maar hoe vaak eet jij deze producten?

De rode of de groene bus? Dit is het verschil.

Rode bus: Gelatine

         

Gelatine is eenvoudig gezegd gekookte collageen, hetzelfde als in echt goede bouillon. Dit is gezuiverd, gedroogd en tot poeder vermalen. Wanneer je gelatine oplost in warme vloeistof en vervolgens af laat koelen ontstaat een gelachtige substantie, ideaal om bijvoorbeeld marshmallows of bavarois mee te maken. Deze vorm van gelatine vind je in de rode bus van Great Lakes, welke dus bij uitstek geschikt voor culinaire doeleinden.

Groene bus: Gehydrolyseerd Collageen

De gehydrolyseerde collageen is verhit tot hogere temperaturen en behandeld met enzymen. Dit proces verbreekt de verbindingen tussen de aminozuren (de aminozuren zelf blijven wel intact). Deze gehydrolyseerde variant vormt geen gel. De gehydrolyseerde gelatine kun je eenvoudig toevoegen aan allerlei gerechten of dranken zonder dat deze geleren.

Conclusie

De aminozuur samenstelling van beide producten is gelijk. De rode variant wordt vooral gekozen vanwege z’n gelerende capaciteit in culinaire bereidingen, de groene variant kun je vooral zien als supplement

Great Lakes gelatine onderscheidt zich van de gelatine die je in de supermarkt vindt, doordat Great Lakes uitsluitend gebruik maakt van de huid van gezonde runderen die hun hele leven lekker buiten hebben kunnen grazen en bewegen.

Deze zuivere gelatine (rundercollageen) is vrij van hormonen, antibiotica en pesticiden en bevat geen toevoegingen.

UPDATE: Sinds kort hebben we ook collageen van kabeljauw. Dat is qua werking hetzelfde, maar fijner voor mensen die liever geen vlees consumeren.

Laat een reactie achter

Wil je nog iets weten over een recept of blog plaats je bericht dan hieronder.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Hormoonverstorende stoffen en Microplastics
    30 / Nov / 2020

    Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

    Hormoonverstorende stoffen en Microplastics

  • Natuurlijke Zonnebrand - Alga Maris
    25 / May / 2020

    Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

    Natuurlijke Zonnebrand - Alga Maris

  • Heb jij ook last van straling?
    14 / May / 2020

    Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

    Heb jij ook last van straling?

  • Glutenvrije meelmixen voor brood en cake
    12 / May / 2020

    Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

    Glutenvrije meelmixen voor brood en cake

  • Natuurlijke Schmink
    11 / May / 2020

    Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

    Natuurlijke Schmink

  • Piroche Cosmétiques - 100% natuurlijke verzorging
    30 / Apr / 2020

    Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

    Piroche Cosmétiques - 100% natuurlijke verzorging

  • Hooikoorts - mijn tips en favoriete producten
    02 / Mar / 2020

    Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

    Hooikoorts - mijn tips en favoriete producten

  • Dè pure foodtrends van 2020
    20 / Feb / 2020

    Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

    Dè pure foodtrends van 2020

  • Dè reden om een blok Werfzeep te gebruiken
    30 / Jan / 2020

    Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

    Dè reden om een blok Werfzeep te gebruiken

  • Tips om meer groente te eten
    12 / Nov / 2019

    Mieke Hendriks - 30 / Jun / 2016

    Tips om meer groente te eten

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »