Olijfolie en cholesterol: De rol van vetzuren
Cholesterol heeft vaak een slecht imago door de link met hart- en vaatziekten. Toch heeft je lichaam cholesterol nodig om goed te functioneren. Je lichaam gebruikt cholesterol voor hormonen, vitamine D en spijsvertering. Te veel LDL-cholesterol – het ‘slechte’ cholesterol – kan zich ophopen in je bloedvaten.
Het kiezen van vetten zoals olijfolie met oliezuur helpen om normale cholesterolwaarden te behouden. Laten we eens kijken wat er precies in olijfolie zit en waarom dat verschil maakt.
“Goed” en “slecht” cholesterol en de rol van olijfolie
Een dagelijkse inname van 20 gram oliezuur uit olijfolie draagt bij aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed. Toch zijn de termen “goed” en “slecht” cholesterol niet helemaal zwart-wit. Beide soorten zijn belangrijk voor je lichaam.
Cholesterol reist door je bloed in kleine ‘pakketjes’, de lipoproteïnen. Er bestaan twee soorten:
- LDL-cholesterol (lage dichtheid) – vervoert cholesterol naar de cellen en weefsels.
- HDL-cholesterol (hoge dichtheid) – brengt overtollig cholesterol terug naar de lever, waar het wordt afgebroken.
Je hebt zowel ‘goed’ als ‘slecht’ cholesterol nodig. Maar zoals met alles in het leven, dienen ze wel in balans te zijn.
Eigenschappen oliezuur in olijfolie
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je cholesterolgehalte, zoals genetische aanleg, leeftijd, voeding en leefstijl. Je genen kun je niet veranderen, maar je gewoonten wel. Kleine veranderingen kunnen al helpen. Vervang bijvoorbeeld je bakvet of olie door olijfolie.
Het oliezuur in olijfolie bevat enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze enkelvoudig onverzadigde vetzuren worden geassocieerd met het behoud van normale cholesterolgehalten.
[products=blog_magnesiumcitraat]
Naast gezonde vetten bevat olijfolie ook van nature antioxidanten. Antioxidanten helpen je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Dat zijn kleine deeltjes die in grote hoeveelheden cellen kunnen beschadigen.
Wanneer olijfolie minstens 5 mg polyfenolen (zoals hydroxytyrosol) per 20 gram bevat, dragen deze stoffen bij aan de bescherming van bloedlipiden tegen oxidatieve schade.
Welke olie is het beste voor cholesterol?
Olijfolie is er in veel soorten en kwaliteiten. Van pure koudgeperste extra vierge olijfolie tot de goedkopere varianten uit de supermarkt. Jammer genoeg bevatten goedkopere olijfoliën vaak een mengsel van meerdere soorten olijfolie. Hierdoor weet je nooit zeker of je een pure kwaliteitsolie in handen hebt.
Bij Puur Mieke vind je koudgeperste extra vierge olijfolie van gegarandeerde kwaliteit. Deze hoogwaardige olijfolie wordt gewonnen door olijven te persen zonder verhitting. Daardoor blijven de natuurlijke smaak en voedingsstoffen beter behouden.
Puur Mieke’s olijfolie staat dan ook bekend om zijn zuiverheid en kwaliteit. Het bevat een rijke hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Zo biedt de olijfolie van Puur Mieke een pure smaak én past ze goed in een cholesterolbewuste levensstijl.
