Menu
EUR
Kan een tekort aan magnesium haaruitval veroorzaken?

Kan een tekort aan magnesium haaruitval veroorzaken?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Wellicht heb je er nog nooit zo bij stilgestaan, maar heb je al ooit nagedacht over de mogelijke relatie tussen magnesiumtekort en haaruitval? Veel mensen zijn zich namelijk helemaal niet bewust van het verband dat bestaat tussen vitaminen en mineralen en de haargezondheid.

Toch kan een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen allerlei nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van je haar, waardoor je bijvoorbeeld last kunt krijgen van gespleten haarpunten, dunner wordend haar of zelfs haaruitval. Zo kan een tekort aan magnesium haaruitval veroorzaken, aangezien magnesium een essentieel mineraal is dat is betrokken bij de eiwitsynthese, de opbouw van keratine en de regulering van de haargroeicyclus.

Hoe veroorzaakt magnesium tekort haaruitval?

Hoewel je magnesium misschien niet direct associeert met haargezondheid, speelt het wel degelijk een cruciale rol bij verschillende processen die van invloed zijn op de conditie van je haar en haargroei. Zo is het betrokken bij de enzymatische reacties die je haargroei reguleren en helpt het bij het handhaven van de gezondheid van je haarzakjes. Een tekort aan magnesium kan dus leiden tot veranderingen in de haargroeicyclus, resulterend in aanzienlijke veranderingen in je haarstructuur en zelfs haaruitval.

Magnesium beïnvloed bovendien je bloedcirculatie, wat essentieel is voor het transport van voedingsstoffen naar de haarwortels. Wanneer de bloedtoevoer naar je hoofdhuid wordt belemmerd door een magnesiumtekort, kan ook dit de haargroei beïnvloeden en leiden tot het vertragen van de haargroei, dunner wordend haar en haarverlies.

Magnesium bij haaruitval: Wat zegt onderzoek?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de relatie tussen een tekort aan magnesium en haaruitval, waarbij een studie gepubliceerd op Science Direct concludeert dat mensen met haarverlies vaak lagere magnesiumniveaus hebben dan degenen met gezond haar. Dit benadrukt dus het belang van voldoende magnesium voor het behoud van een gezonde haardos en suggereert dat haaruitval en magnesium tekorten wel eens één op één met elkaar verband kunnen houden.

[products=blog_magnesium_haaruitval]

[products=blog_magnesium_haaruitval2]

Hoe werkt magnesium tegen haaruitval?

Wanneer je vermoed dat een tekort aan magnesium een rol speelt bij je haaruitval, is het overwegen van magnesiumsuppletie een logische stap in je zoektocht naar een oplossing. Het aanvullen van je dieet met magnesiumrijke voedingsmiddelen of het innemen van supplementen kan in ieder geval helpen om de balans van dit mineraal in je lichaam te herstellen en mogelijk op die manier haaruitval tegen te gaan.

Eiwitsynthese en keratineproductie

Zoals eerder genoemd is magnesium betrokken bij eiwitsynthese. Dit is het proces waarbij aminozuren zich aan elkaar koppelen om eiwitmoleculen te vormen. Dit is essentieel voor de opbouw van keratine, het structurele eiwit waaruit het grootste gedeelte van je haar bestaat. Voldoende magnesium kan op die manier bijdragen aan de productie van keratine, wat op zijn beurt de structuur en sterkte van je haar beïnvloed.

Bloedcirculatie

Magnesium speelt een rol bij het ontspannen van je bloedvaten, wat op zijn beurt je bloedcirculatie verbetert. Een goede bloedtoevoer naar de haarfollikels is cruciaal voor de levering van voedingsstoffen en zuurstof, welke nodig zijn voor gezonde haargroei. Door de bloedcirculatie te bevorderen kan magnesium de haarfollikels ondersteunen.

Stressvermindering

Stress is een bekende factor die haaruitval kan verergeren. Magnesium staat bekend om zijn kalmerende effecten op het zenuwstelsel en kan helpen bij het reguleren van stress en angst. Door stress te verminderen, kan magnesium indirect bijdragen aan het voorkomen van haaruitval geassocieerd met stressvolle omstandigheden.

Hormonale Balans

Tot slot speelt magnesium een rol bij het handhaven van een gezonde hormonale balans in je lichaam. Hormonale onbalans kan, met name bij vrouwen, eveneens een oorzaak zijn van haaruitval. Door je hormonen in evenwicht te houden kan magnesium haaruitval mogelijk verminderen.

Is magnesium goed voor je haren?

Naast het behandelen van haaruitval kan magnesium wellicht ook preventief werken. Door er voor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt, kun je een goede magnesiumbalans handhaven. Hierdoor houdt je jouw haar in optimale conditie en kun je de kans op haarproblemen wellicht verminderen.

Magnesium bestellen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!