Menu
EUR

Tapiocameel

Wat is tapiocameel en waarvoor gebruik je het?


Om maar meteen een groot misverstand uit de wereld te helpen; tapiocameel is niet hetzelfde als cassavemeel. Weliswaar worden beide gemaakt van de eetbare bruine wortelknol van de cassave of maniok, toch is er een wezenlijk verschil tussen deze twee meelsoorten.

Waar cassavemeel een fijngemalen meel is van de gehele cassavewortel, is tapiocameel gemaakt van enkel het zetmeel uit deze wortelknol. De algemene benaming tapiocameel is in feite dan ook onvolledig en zou eigenlijk tapiocazetmeel moeten zijn. Welke benaming jouw voorkeur heeft is wat ons betreft om het even, zolang je de juiste toepassing en het gebruik van tapiocazetmeel maar kent en onthoud dat je cassavemeel nooit zomaar kunt vervangen voor tapiocameel en vice versa.

De eigenschappen van tapiocazetmeel


Tapiocazetmeel is een spierwit poeder met een zeer fijne structuur dat bovendien in staat is behoorlijk veel vocht op te nemen. Wanneer tapiocazetmeel is opgelost in een gerecht heeft het geen enkele invloed op de smaak, kleur en geur van het gerecht. Deze eigenschap maakt van tapiocazetmeel het ideale bindmiddel om een gerecht in te dikken of te zorgen voor een wat droger eindresultaat. Wanneer je het verwerkt in bijvoorbeeld Paleo broodjes geeft tapiocazetmeel een heerlijke luchtige structuur aan het brood. De smaak van tapiocameel is wat aan de hartige kant, waardoor het met name in hartige gerechten erg goed tot zijn recht komt. Tot slot is tapiocameel glutenvrij, dus je kunt het met een gerust hart toepassen in een glutenvrij dieet.

Verrassende toepassingen van tapiocameel


Naast bovengenoemde toepassingen in gerechten wordt tapiocazetmeel regelmatig ingezet als bindmiddel in de farmaceutische industrie. Niet zo heel vreemd natuurlijk, nu je weet wat de eigenschappen van dit veelzijdige bindmiddel zijn.

Binnen de voedselindustrie wordt tapiocameel op verschillende manieren ingezet. Zo is het bijvoorbeeld een onmisbaar bestanddeel van kroepoek en vormt het tevens de basis voor tapiocastroop, wat op zijn beurt weer een substituut is voor agavesiroop, honing en andere suikerhoudende smaakmakers.

Ga je binnen de voedselindustrie helemaal terug naar de basis, ook dan kun je tapiocameel tegenkomen. Daar wordt het namelijk veel gebruikt als ingrediënt van varkensvoer. Het hoge gehalte aan koolhydraten dat aanwezig is in het meel verbetert de consistentie van de brokken, waardoor deze minder snel zullen verbrokkelen.

Tapiocazetmeel is niet giftig


Net als rauwe aardappelen bevat de cassavewortel het giftige blauwzuur. Hierdoor kun je de wortel dus niet rauw opeten. Het productieproces van tapiocazetmeel zorgt er echter voor dat je jezelf hier absoluut niet druk om hoeft te maken. Nadat de cassavewortel is geoogst wordt deze namelijk geschild, geraspt en vervolgens uitgespoeld met water om het blauwzuur te verwijderen. De tapiocapap die overblijft wordt vervolgens in bakken water gezet, waar het langzaam naar de bodem zinkt en daar als dikke brij achterblijft. Deze substantie wordt gedroogd in de zon, waardoor het een soort van harde koek vormt welke tot slot vermalen wordt tot tapiocameel.

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar dit veelzijdige bindmiddel en wil je een voorraadje tapiocameel kopen waarmee je de heerlijkste gerechten kunt maken? Puur Mieke heeft het uiteraard in het assortiment.

Bekijk ook onze andere soorten glutenvrij meel

1 Producten
Toon:
Joannusmolen Tapiocazetmeel 250g - BIO
Joannusmolen
Tapiocazetmeel 250g - BIO
Tapiocameel is fijngemalen meel van de wortel van de cassave.
2,59 2,38
Toon 1 - 1 van 1
Merken
Biologisch/Duurzaam
Allergenen Informatie
  • Bekijk meer
Dieetvoorkeur
Prijs
Min Max
Sluiten
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!