Mayonaise zonder suiker volgens authentiek recept
Bij de gebakken aardappeltjes, gekookte groenten, het oh zo geliefde ‘frietje met’ of als dip voor je stokbroodje tijdens een zomerse barbecue. Een echte mayonaiseliefhebber gooit het liefst overal een klodder mayonaise overheen, want op de één of andere manier geeft mayonaise vaak net dat beetje extra sjeu aan een gerecht of snack. Mogelijk is mayonaise ook voor jou een typische guilty pleasure. Zo’n product waarvan je heel goed weet dat het ongezond voor je is, maar dat je gewoonweg niet kunt weerstaan.
Heb je jezelf echter wel eens afgevraagd wat mayonaise nou precies zo ongezond maakt? Sterker nog, is dat beruchte label eigenlijk wel terecht? Want als je de ingrediënten van traditionele mayonaise zonder suiker afzonderlijk van elkaar beoordeeld, wat is er dan precies zo ongezond aan?
Waarom is er überhaupt ooit suiker toegevoegd aan mayonaise?
Een traditionele mayonaise bevat slechts een viertal ingrediënten. Dat zijn olie, azijn, eigeel en mosterd. Oorspronkelijk hoort suiker dus helemaal niet thuis in dit lijstje, maar wat is dan toch in vredesnaam de reden dat je het tegenwoordig bij nagenoeg elke mayonaise terug kunt vinden op de ingrediëntenlijst?
Voor de oorzaak van deze opmerkelijke toevoeging moet je terug in de tijd, naar de jaren ’60 welteverstaan. In deze periode begonnen verschillende wetenschappers met de verkondiging dat men minder vet moest gaan eten. Vet zou volgens hen namelijk de grote boosdoener zijn van talloze hart- en vaatziekten, waardoor deze belangrijke macronutriënt zonder pardon op de schopstoel belandde. De vraag naar vetarme voedingsmiddelen nam hierdoor in rap tempo toe, met als gevolg dat magere producten als paddenstoelen uit de grond schoten en de light-varianten je om de oren vlogen. In een poging de authentieke, volle smaak van diverse producten enigszins te behouden, werd een gedeelte van het vet domweg vervangen door suiker. Dit verklaart dan ook meteen waarom lightproducten zoals light mayonaises een hoger gehalte suiker bevatten dan reguliere mayonaises, want er is immers meer smaakverlies te compenseren.
De comeback van suikervrije mayonaise
De hoeveelheid suiker in “moderne” mayonaise is sterk afhankelijk van het merk en de soort mayonaise, maar een gemiddelde pot mayo bevat toch al snel zo’n 2,5% suiker. Op zich valt dit natuurlijk nog relatief mee, zeker wanneer je het vergelijkt met het gemiddelde suikergehalte in ketchup, wat zo rond de 6,5% ligt. Desalniettemin blijft het een feit dat suiker geen essentieel ingrediënt is van mayonaise en je het eigenlijk beter kwijt dan rijk kunt zijn. Heb je bijvoorbeeld diabetes en volg je een suikervrij of suikerarm dieet, dan kan mayonaise zonder suiker perfect dienst doen als basissaus voor allerlei recepten. Suikerhoudende mayonaise kun je daarentegen juist beter in zijn geheel vermijden.
In tegenstelling tot wat er in de zestiger jaren werd beweerd, lijkt suikerhoudende mayonaise inmiddels juist slechter voor je gezondheid te zijn dan de traditionele mayonaise zonder suiker. Kijk maar eens naar het verband dat er bestaat tussen overmatige suikerconsumptie, overgewicht en de gevreesde hart- en vaatziekten. En inderdaad, het vetgehalte van suikervrije mayonaise ligt wat hoger dan dat van suikerhoudende mayonaise, echter is het hierbij wel van belang een onderscheid te maken in het soort vetten. Zo bevat de suikervrije mayonaise van Puur Mieke hoofdzakelijk onverzadigde en dus goede vetten, welke afkomstig zijn van plantaardige oliën. Streep jouw favoriete saus dus maar meteen van je lijstje met guilty pleasures en geniet zonder schuldgevoel van een romige, authentieke en bovenal suikervrije mayonaise.