Wat is zwarte knoflook en wat kun je ermee doen?

Wat is zwarte knoflook en wat kun je ermee doen?

Sinds een tijdje verkopen we zwarte knoflook bij Puur Mieke. Door het overweldigende succes en de vragen die we erover kregen wil ik je graag wat meer uitleggen over wat zwarte knoflook nou precies is, hoe het smaakt en natuurlijk waarom je dit zou kunnen gaan gebruiken.

Zwarte knoflook is gefermenteerde witte knoflook. Het fermentatieproces word in 60 graden op gang gebracht en duurt ongeveer 4 weken. De suikers en aminozuren reageren en produceren samen melanoide. Dat is de stof die de zwarte kleur aan de teentjes geeft. Het is eigenlijk een soort karamelisatie en ook de reden dat de zwarte knoflook wat zoeter smaakt.
Na de warme fermentatieperiode volgt het droogproces.

 

  • Om de knoflook te fermenteren wordt er geen enkel ander product aan toegevoegd
  • Het is laag in vet
  • Rijk aan natuurlijke suikers.
  • Wel antioxidanten, maar geen vieze adem.

 

100% natuurlijk en zonder toevoegingen          

 

Zwarte knoflook kopen

 

Het fijne van zwarte knoflook is dat je er geen geurende adem aan overhoud. Daardoor staat niets je in de weg om deze te gebruiken, want de gezondheidsvoordelen zijn er zeker.

 

Zo bevat zwarte knoflook bijna 2 keer zoveel antioxidanten als de witte variant. De zwarte knoflook heeft 198 eenheden van de antioxidanten per 100 gram, in vergelijking met 119 eenheden per 100 gram in de gewone knoflook.

Antioxidanten zijn essentieel in het lichaam voor een goede werking van het immuunsysteem, maar ook voor het voorkomen en herstellen van schade aan onze lichaamscellen. 

 

De smaak en structuur

De zwarte knoflook is zeker niet te verwarren met gewone knoflook, de textuur is zacht en geleiachtig en voelt als een dropje die even in de zon heeft gelegen, een beetje plakkerig. Qua smaak is het zoetig en drop-achtig, maar heeft ook wel een beetje die pittige smaak van knoflook. Een soort umami smaak. 

Deze smaak maakt dat het lekker is om als snack te eten, maar je kunt het ook goed verwerken in recepten.

 

Lichter verteerbaar

Gefermenteerde knoflook is beter verteerbaar in vergelijking met de witte knoflook. Witte knoflook bevat overwegend allicine, wat alleen oplosbaar is in vet. Zwarte knoflook bevat S-allycysteine, wat oplosbaar is in water. Dit betekend concreet dat het lichaam de antioxidanten gemakkelijker en sneller absorbeert.

 

Gebruik

Je kunt de teentjes als snack eten, maar ook verwerken in gerechten, bijvoorbeeld voor het verrijken van sauzen. Je kunt het bakken in olie of roomboter of toevoegen aan pizza’s, pasta’s, rijst en gerechten gebaseerd op peulvruchten.

Zwarte knoflook combineert goed met champignons, tomaten, kaas, geroosterd varkensvlees, worstjes, gegrilde witte vis en schaaldieren, gerookte vleeswaren, gember, chilipepers, kruiden zoals basilicum en koriander, truffels en sesamolie.

 

Verschillende varianten

We hebben een bol die je zelf kunt pellen, een zwarte knoflook puree / pasta en een potje met gepelde teentjes. Deze losse teentjes zijn ook iets zoeter van smaak en vind ik persoonlijk nog lekkerder.

In onderstaande video laat ik je zien hoe de knoflook eruit ziet.

 

 

Gebruik jij deze heerlijke zwarte knoflook al?

Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt, laat je reactie achter onder deze blog.

 

Zwarte knoflook bestellen

Reacties

  1. Veronica Van Gerven Veronica Van Gerven

    Het is een uitstekend product; de smaak is zeer aangenaam en je hebt niet die knoflookgeur. Ik zal het opnieuw bestellen vooraleer mijn potje op is.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Powered by Lightspeed