Wat is zwarte knoflook en wat kun je ermee doen?

  • Geplaatst op
  • Door Mieke Hendriks
  • Geplaatst in Zwarte knoflook
  • 0
Wat is zwarte knoflook en wat kun je ermee doen?

Sinds een tijdje verkopen we zwarte knoflook bij Puur Mieke, door het overweldigende succes ervan en ook de vragen die we erover kregen wilde ik graag wat verder gaan uitleggen over wat die zwarte knoflook nou precies is en hoe het smaakt. En natuurlijk waarom je dit zou kunnen gaan gebruiken

100% natuurlijk en zonder toevoegingen

 

Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook. Dit fermentatieproces word door warmte van 60 graden op gang gebracht en duurt 4 weken.  De suikers en aminozuren reageren en produceren samen melanoide, wat de zwarte kleur aan de teentjes geeft. Het is eigenlijk caramellisatie, dat is ook de reden dat de zwarte knoflook wat zoeter smaakt. Na de warme periode volgt nog een droogproces.

Er word dus geen enkel product toegevoegd om de knoflook te laten fermenteren. Het is laag in vet en rijk aan natuurlijke suikers.

 

Wel antioxidanten maar geen vieze adem                 

 

Het fijne van de zwarte knoflook is dat je er geen geurende adem aan overhoud, zo staat niets je in de weg om deze te gebruiken, want de voordelen voor de gezondheid zijn er zeker.

Antioxidanten zijn essentieel in het lichaam voor een goede werking van het immuunsysteem, maar ook voor het voorkomen en herstellen van schade aan onze lichaamscellen. Zwarte knoflook bevat bijna 2 keer zoveel antioxidanten, deze heeft 198 eenheden per gram van de antioxidanten in vergelijking met 119 eenheden per 100gram in de gewone knoflook.

Wil je de knoflook bestellen klik dan hier

 

De smaak en structuur

 

De zwarte knoflook is zeker niet te verwarren met gewone knoflook, de textuur is zacht en geleiachtig en voelt als een dropje die even in de zon heeft gelegen , een beetje plakkering dus. Qua smaak is het zoetig, (beetje drop-achtig) maar heeft ook wel een beetje die pittige smaak van knoflook. Een soort umami smaak en daarom is het lekker om als snack te pakken, maar kun je het ook goed verwerken in recepten.

 

Lichter verteerbaar

 

De gefermenteerde knoflook is beter verteerbaar in vergelijking met de witte knoflook, Die bevat overwegend allicine, wat alleen oplosbaar is in vet, Zwarte knoflook bevat S-allycysteine, wat oplosbaar is in water. Dit betekend concreet dat het lichaam de antioxidanten gemakkelijker en sneller absorbeert.

 

Gebruik

 

Je kunt de teentjes als snack eten, maar ook verwerken in gerechten, het verreikt sauzen. Je kunt het bakken in olie of roomboter. Gehakt of in blokjes gesneden kun je het ook zo toevoegen aan pizza’s, pasta’s, rijst en gerechten gebaseerd op peulvruchten.

Zwarte knoflook combineert goed met champignons, tomaten, kaas, geroosterd varkensvlees, worstjes, gegrilde witte vis en schaaldieren, gerookte vleeswaren, gember, chilipepers, kruiden zoals basilicum en koriander, truffels en sesamolie.

 

Varianten

 

We hebben een bol die je kunt kopen en dus zelf kunt pellen, maar sinds kort ook een potje met al gepelde teentjes, deze zijn ook iets zoeter van smaak en vind ik persoonlijk nog lekkerder.

Klik hier om snel te bestellen

 

Filmpje

Ik heb ook een filmpje gemaakt over de knoflook, hierin kun je goed zien hoe het eruit ziet

 

Gebruik jij deze heerlijke zwarte knoflook al en heb je een lekker recept, dan horen we dat graag, ik ben ook erg benieuwd wat je ervan vind, dus laat gerust een reactie achter

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Powered by Lightspeed