Hooikoorts - mijn tips en favoriete producten

Hooikoorts - mijn tips en favoriete producten

Hooikoorts, het seizoen lijkt ieder jaar wel langer te worden. Als je wacht met in actie komen tot je midden in een volle uitbraak zit, dan kun je vaak alleen nog maar de klachten dempen. Het is veel slimmer om nu te beginnen. Door de jaren heen heb ik mijn eigen favorieten ontdekt, die in mijn omgeving en bij mijn klanten het beste werken.

Hoewel volgens de officiële cijfers 20 tot 30% van de Nederlandse bevolking hooikoorts heeft, heb ik het idee dat veel meer Nederlanders last hebben van het stuifmeel (pollen) van grassen en bomen. Dat is ook niet zo vreemd.

 

We krijgen in Nederland (en overal ter wereld) steeds meer gifstoffen binnen, die voor een deel opgeslagen worden in het lichaam. Organen zoals de lever en de darmen en het immuunsysteem raken hierdoor beschadigd of overbelast.

 

Het lichaam reageert steeds minder adequaat op binnenkomende stoffen. Ook een lekkende darm, de aandoening waar ik het vaker over heb, kan ten grondslag liggen aan het ontstaan van allergische klachten zoals hooikoorts.

 

3-stappenplan hooikoorts

Last van hooikoorts? Probeer dan eens dit 3-stappenplan te volgen:

1) Verlichten van acute klachten;
2) Reinigen van darmen en lever;
3) Herstel en versterken van darmen en lever.

 

Als je nu (begin van het jaar) start met het stappenplan, dan kun je het beste beginnen met stap 2.

 

2. Reinigen van darmen en lever

Mijn favoriete darmdetox is nano zilverwater. Nano zilver doodt de overmaat aan ziekteverwekkers in de darmen, zoals bepaalde bacteriën, virussen of schimmels. De balans tussen goede en slechte bacteriën is erg belangrijk, bij een te weinig van de goede jongens kunnen de ziekteverwekkers overwoekeren. Bij teveel foute jongens, krijgen de goede geen kans meer. Zilverwater helpt de darmen haar balans terug te vinden. Daarnaast hebben andere supplementen voor de darmen een hoger rendement.

 

Om de darmen te ondersteunen om afvalstoffen af te voeren, adviseer ik het liefst colon clean. Bindt afvalstoffen en is voor een deel ook voeding voor de goede jongens. De beste kruiden om de lever te ondersteunen in haar reinigende taken zijn de mariadistel, artisjok, zwarte rammenas, paardenbloemwortel en niet te vergeten kurkuma.

 

 

3. Herstel en versterken van darmen en lever

Voor het herstel en versterken van de darmen is l-glutamine essentieel. Samen met probiotica. Wist je dat er bacteriestammen bestaan die specifiek werken tegen het vrijkomen van histamine, het stofje dat de bekende klachten veroorzaakt? Een probiotica die een dergelijke stam bevat, zal het beste werken bij hooikoorts en pakt gelijk ook de acute klachten aan.

 

Dit geldt overigens ook voor zink. Zink is nodig voor het herstel van een beschadigde darmwand en werkt ontstekingsremmend op het darmslijmvlies. Daarnaast is zink een natuurlijke anti-histamine. Nano zink is dan ook één van mijn toppers en adviseren wij altijd, vanwege deze driedubbele functie.

 

 

1. Verlichten van acute klachten

Bij acute klachten zoals een loopneus, jeukende ogen, of een geïrriteerde keel is de KNO neusspray absoluut favoriet. De ultrakleine deeltjes puur zink geven direct verlichting, doordat zink als anti-histamine werkt én ontstekingsremmend is. Het zink herstelt en beschermt ook alle slijmvliezen in neus, ogen en in de mond/keel. Het zilver verkoelt en desinfecteert, waardoor de plaatselijke weerstand verhoogt wordt. De grote KNO spray is makkelijker in gebruik als je huiduitslag hebt. Er zijn ook kruiden die bij acute klachten ingezet kunnen worden, zoals scuttelaria of zwarte (aal)bes.

 

En vergeet vitamine C niet! Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar vitamine C is een essentiële stof om de histamine reactie van het lichaam te reguleren.

 

 

Als laatste kan het vermijden van voedingsmiddelen die histamine bevatten of uitlokken bij veel mensen de klachten verminderen. Niet iedereen reageert even sterk op deze voedingsmiddelen, maar het is zeker de moeite waard om dit uit vinden voor jezelf.

 

De grootste boosdoeners zijn vaak:

- chocolade
- kruiden en specerijen
- drop
- noten
- groenten uit de nachtschadefamilie;
- snoep, koek, taart, gebak en andere suikerrijke producten;
- suiker;
- alcohol;
- verzadigde vetten/ transvetzuren;
- diverse sojaproducten.

 

Als je meer wilt weten over welke voedingsmiddelen de grootste boosdoeners zijn, lees dan deze blog van Monique van der Vloed.

 

Samenvattend

Stap 1) de KNO spray, samen met vitamine C en naar behoefte kruiden als zwarte aalbes en scuttelaria. Nano zink neem je ook in als natuurlijke anti-histamine en versterker van het immuunsysteem.

 

Stap 2) nano zilver in als detoxkuur voor de darmen met een colon clean en leverkruiden zoals mariadistel en artisjok;

 

Stap 3) l-glutamine in, samen met nano zink en een probiotica.

 

Lees ook de blog over mijn ervaring met het Leaky Gut Protocol, dat veel overeenkomsten heeft met deze stappen.

Reacties

 1. Marienel Marienel

  Hallo,
  Een grote boosdoener bij allergie kan in veel meer gevallen als gedacht LACTOSE zijn. Een verhoogde leverfuntie is ook een boosdoener bij PDS.
  Groet en mooi weekend Marienel

 2. Doreth van der Burgt Doreth van der Burgt

  Hoi Puur Mieke,
  Zelf heb ik al meer dan 16 jaar baad bij medinose. Een neuslampje wat de klachten van hooikoorts en in mijn geval allergische reactie's het hele jaar door voorkomen. Geen medicijnen meer nodig. Echt een aanrader.

 3. Cor van Kuijk Cor van Kuijk

  Ook kan het Allergie Protocol uitgevoerd door een hypnotherapeut erg goed werken.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Powered by Lightspeed