Asperges!!

  • Geplaatst op
  • Door Mieke van Eijndhoven
  • Geplaatst in avondeten, Lunch
  • 0
Asperges!!

Ze zijn er weer!!

Afgelopen donderdag was de opening van het aspergeseizoen en ik mocht daarbij aanwezig zijn.

Nu kwam dat goed uit want ik ben gek op asperges. Nu zijn ze niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens gezond.

Het witte goud mag met recht een superfood van Nederlandse bodem genoemd worden en wat ook fijn is om te weten, dat er in het oogstseizoen geen bestrijdingsmiddelen word gebruikt.

Asperges bevatten haast geen calorieën , maar wel een schat aan vitamines en mineralen en zijn bovendien bloedzuiverend en vochtafdrijvend. Dus alle redenen om heerlijk aan de asperges te gaan, geniet er volop van want het seizoen duurt tot 24 juni, daarna zijn er helaas geen verse asperges meer te koop van Nederlandse bodem.

De leuke dag begon met een heerlijke aspergevlaai, die ga ik in mijn achterhoofd houden als ik dit jaar met de asperges aan de slag ga. ( Maar dan een zonder gluten en lactose), hopelijk volgt er nog een receptje.

Daarna gingen we naar de kwekerij van de familie Martens, die werkelijk alles heel goed voor ons verzorgd hadden. Het bedrijf zit in Tienray gevestigd en heeft een heel mooi terras en een hele leuke winkel erbij, dus een aanrader voor als je eens in de buurt bent. Het was super om eens te horen hoe de asperge zoals ze het zelf zeggen 'van zaadje naar dubbel A-tje ' gaat. Ik heb er zeker het een en ander geleerd, zo wist ik niet dat de witte en de groene asperge uiteindelijk van dezelfde plant kwamen en dat het verschil hem zit of dat de asperge boven de grond of in de grond groeide. en dat de asperge wel tot 10 cm per dag kon groeien.

IMG_2328IMG_2329IMG_2326IMG_2332

Vervolgens gingen we met de bus weer terug naar museum de Locht. Museum De Locht gaat over het leven van vroeger op de boerderij. Maar daarnaast gaat De Locht ook over de moderne tijd: champignons en asperges in een moderne productie en ook over  glastuinbouw, waar Simone van Foodquotes en ik nog een uitgebreide uitleg kregen van een van de enthousiaste vrijwilligers.  Hier volgde de officiële opening na enkele mooi gesproken woorden door de verschillende voorzitters. Ook werd meteen de nieuwe ambassadeur van de asperges bekend gemaakt en dit jaar gaat de eer naar Matthijs Vrieze de welbekende TV kok.

mathijs

Die mocht daarna meteen nog even een heerlijke asperge steken samen met de vriendelijke man die ons in het veld alles had uitgelegd over de asperges. ( Ik kon alleen zijn naam niet meer achterhalen )

Ook waren we dit eerste gedeelte van de dag gevolgd door een camera van Limburg 1 en zijn we als foodbloggers op televisie gekomen, als ben ik natuurlijk nog maar beginnend, wat ik goed had gezegd, wilde ze toch mij, Simone van Foodquotes en Tessa van de Smaakspionnen graag volgen. Wel heel spannend zeg om jezelf op tv terug te zien ( Lees: heel gênant ;) )

Toen kwam het leukste of moet ik zeggen het lekkerste gedeelte van de dag.

We mochten gaan proeven wat de 3 topkoks van o.a. Restaurant de Rooise Boerderij en restaurant Brienen aan de Maas voor ons hadden gemaakt van asperges, nou dan voel je je wel even de koning te rijk.

aspergetorentjeaspergegerechtaspergegerecht2

Op de foto's zien het er heerlijk uit, nou ik kan je zeggen dat het in het echt nog lekkerder was ;)

Wat hebben we genoten en een hoop inspiratie opgedaan voor dit aspergeseizoen, ik ga met de heerlijke asperges aan de slag en hopelijk komen er nog mooie recepten uit.

Natuurlijk is het ook erg lekker om het simpel als groente bij je maaltijd te eten, maar het is zo'n veelzijdig product dat je er alle kanten mee op kunt.

Dus snel naar een boer in de buurt om je heerlijke asperges te kopen, en als je een hekel hebt aan het schillen van de asperges, kun je ze natuurlijk ook geschild kopen.

Wat ik nu heel leuk in de webshop van Puur Mieke heb is een aspergeschiller, waardoor je de asperge er maar doorheen hoeft te halen en klaar is kees, en zo kan je de schil nog wel gebruiken als extra smaakmaker in de soep bijvoorbeeld.

Om jullie wel alvast aan de slag te laten gaan heb ik van een aantal collega bloggers een verzameling van heerlijke recepten voor jullie.

Ook heeft het Aspergecentrum lekkere recepten op de site staan, en niet alleen dat, allerlei leuke weetjes om eens door te lezen.

Die recepten zijn niet zoals jullie van mij gewend zijn allemaal zuivelvrij, suikervrij en glutenvrij, maar je kunt er zeker  inspriatie door opdoen.

De volgende recepten zijn dat allemaal wel.

zuivelvrije aspergesaus   Zuivelvrije aspergesaus van Puur en lekker leven volgens Mandy 

aspergesoepAspergesoep van Nelleke Addema van Proeven met Liefde

aspergeplaattaartAsperge plaattaart ( bevat wel spelt ) van Mind your Feed

asperge met zalmAsperge met zalm van Barbara Eet

asperge met gepocheerd eiAsperges met gepocheerde ei van Lekker eten met Linda

aspergesoep witEn tot slot nog een gerecht met witte asperges aspergesoep van Dayennefoodblog

Nu zijn het veel gerechten met groene asperges, maar ik ga ervoor zorgen dat er nog recepten met witte asperges bijkomen.

geniet de komende maanden van dit witte goud en als je nog lekkere recepten hebt, voel je vrij om ze hieronder te plaatsen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Powered by Lightspeed