• Gratis verzending v.a. € 39,- voor NL & BE*
 • Vóór 22:00 besteld, morgen in huis
 • Sparen voor korting
 • 085-3030730

Thuiswinkelwaarborg logo9.5met 5185 reviews

Feest! Nu 8% korting - Code: 8JAAR - Puur Mieke bestaat 8 jaar

thuiswinkelkiyohWinnaar shopping awards 2021

Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

Magnesium bij kinderen: een gouden greep!

Magnesium is het meest verkochte mineraal-supplement en zelfs al jaren één van de best verkochte voedingssupplementen van Nederland. Naar schatting heeft 80% van de wereldbevolking een magnesium tekort.
Maar hoe zit het bij kinderen, hebben zij ook al een magnesium tekort?

Magnesium bij kinderen: een gouden greep!
Blog

De Franse kinderarts Marianne Mousain-Bosc deed onderzoek naar het tekort aan magnesium bij kinderen in haar praktijk. Zij onderzocht het magnesiumgehalte bij kinderen die Ritalin gebruiken en vond bij 89% een tekort! Over de gehele bevolking krijgt ongeveer 50 tot 80% procent van alle kinderen te weinig magnesium binnen om goed te kunnen functioneren. Dat betekent dus dat bijna alle kinderen extra magnesium nodig hebben.

 

Hoe weet je dat je kind een magnesiumtekort heeft?

Het is belangrijk om te beseffen dat als je kind bepaald afwijkend gedrag laat zien, dat een symptoom is van een diepere verstoring. Eén van de meest onderschatte en ontkende verstoringen zijn tekorten aan mineralen, vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen, zoals omega 3 vetzuren.

 

Symptomen bij kinderen waar een magnesiumtekort een rol bij speelt, zijn:

 

 • Huilbaby’s
 • Onrustig gedrag
 • Gedragsproblemen
 • ADD/ADHD
 • Autisme
 • Slaapproblemen
 • Angstdromen
 • Depressieve gevoelens
 • Gespannenheid
 • Tanden knarsen
 • Prikkelbaarheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Groeipijnen
 • Trillingen en schokbewegingen
 • Hoofdpijn

 

Symptomen bij kinderen waar een magnesiumtekort een rol bij speelt

 

Hoe komen kinderen aan een tekort?

Veel kinderen hebben bij de geboorte al een slechte start, omdat moeders tekorten hebben. Tekorten aan magnesium ontstaan aan de ene kant door een te lage inname: er worden te weinig bronnen van magnesium genuttigd, zoals groene groenten, noten en volkoren producten. Maar zelfs al zouden deze bronnen wel tot het dagelijkse voedingspatroon behoren, dan nog loert een tekort. In de afgelopen 100 jaar is de hoeveelheid magnesium (en andere voedingsstoffen) in onze voeding namelijk dramatisch afgenomen, als gevolg van de huidige landbouwmethoden. In Zwitserland en Duitsland werd een daling van magnesium in groenten en fruit gevonden van gemiddeld 50%* (2002 t.o.v. 1985)!

 

*Bron: 1985 Farmaceutisch bedrijf Geigy (Zwisterland). 1996 en 2002 Levensmiddelen laboratorium Karlsruhe/ Sanatorium Oberthal.

 

Kinderen verbruiken ook meer magnesium

Aan de andere kant is het verbruik van magnesium door het lichaam hoger geworden, waardoor ook een tekort kan ontstaan. Kinderen krijgen vaak ongemerkt veel te veel suiker en andere koolhydraten binnen; het lichaam gebruikt o.a. magnesium om deze stoffen af te breken en te verwerken.

 

Dit geldt ook voor gifstoffen, zoals bestrijdingsmiddelen in voeding, gifstoffen afkomstig van plastics (plastic dat strak om groenten zit), bekers en flessen van plastic, microplastics, gifstoffen uit de lucht, residuen van medicatie en de pil die niet uit ons drinkwater verwijderd worden en zo kan ik nog wel even doorgaan…

 

Dit is geen vrolijk plaatje en hoewel de vervuiling van ons leefmilieu een zorgelijke ontwikkeling is, kan het lichaam best iets aan, mits het daarvoor de juiste voedingsstoffen tot z’n beschikking heeft. Daarnaast krijgen kinderen véél meer prikkels binnen dan vroeger, dat voor het lichaam een vorm van stress is en stress verbruikt magnesium.

 

Magnesiumtekort laten meten?

Als je naar de huisarts gaat omdat je wilt weten of jouw kind ook een magnesiumtekort heeft, wees dan alert! Er wordt standaard een bloedtest afgenomen, maar dat is geen geschikte methode. Er is maar een heel klein beetje magnesium aanwezig in het bloed en het lichaam doet er alles aan om dit zo te houden. Dat is van levensbelang. Het bevindt zich voor het grootste gedeelte in cellen. Om de intracellulaire magnesiumstatus te laten meten, check https://bloedwaardentest.nl/magnesium-intracellulair-rbc/.  

 

Wat je sowieso kunt doen als je kind één van bovenstaande symptomen vertoont, is het geven van een effectieve vorm van magnesium.

 

Nano magnesium bij kinderen

Nano magnesium is misschien wel de meest effectieve en meest makkelijke vorm van magnesium voor je kind. Het bestaat uit gezuiverd water met daarin ultrakleine en pure magnesiumdeeltjes, die al direct door het mondslijmvlies en via de huid opgenomen kunnen worden. Het magnesiumwater is smaak-, geur- en kleurloos en bevat geen enkele hulpstof. Helemaal puur dus. Je zou het zelfs stiekem kunnen geven!

 

Klokkenluider dr. Marianne Mousain-Bosc: “Waarom Ritalin geven als kinderen magnesium nodig hebben?”

 

Kun je magnesium geven in plaats van Ritalin?

Ritalin heeft ernstige korte- en lange termijn bijwerkingen (zie onderstaande afbeelding). Probeer eerst een paar maanden nano magnesium te geven, minder de koolhydraat- en suikerrijke voeding en probeer zo veel mogelijk biologische voeding te kopen met zo min mogelijk bewerkingen.
Probeer ook prikkels te verminderen, minder beeldscherm en meer buiten spelen.
En geef essentiële omega 3 vetzuren in de vorm van visolie of algenolie. Dit verbetert net als magnesium de communicatie tussen de hersencellen en kan dus verbetering van klachten geven.

 

Bijwerkingen van Ritalin

 

WIFI

Bedenk dat Wifi een krachtig elektromagnetisch veld afgeeft, dat ook verstorend werkt op het zenuwstelsel en bij kan dragen aan klachten als slapeloosheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Zet de wifirouter uit wanneer mogelijk, overweeg een netkabel voor je computer of laptop en zorg ervoor dat er het liefst een meter afstand tussen je kind en apparaten als smartphone, tablet of laptop zit. 

 

Platina als beschermer bij WIFI

 

Nano platina

Een ander, minder bekend mineraal dat een positieve invloed heeft op het concentratievermogen van kinderen en het verminderen van dyslexie/dyscalculie gerelateerde symptomen is nano platina. Nano platina verbetert de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft, hét euvel bij dyslexie, zorgt voor balans tussen de verschillende hersengebieden en bevordert de cognitieve functies, die nodig zijn voor een goede concentratie en focus op bv. schoolwerk.

 

Daarnaast zorgt platina er voor dat de elektrische activiteit in onze hersenen, die gemakkelijk verstoord wordt door nabijheid van straling afkomstig van bv. mobiele telefoons en blue tooth oordopjes, weer terug in balans komt. Ook dat komt de focus maar ook de benodigde rust in het hoofd van je kind ten goede!

 

Nano platina is vooral zinvol naast nano magnesium als er sprake is van dyslexie/dyscalculie, er veel onrust is in het leven van een kind, waardoor het kind met veel emoties te maken heeft of als alleen nano magnesium niet het gewenste resultaat heeft. En als je een kind hebt dat veel tijd spendeert aan beeldschermen. 


Tezamen kunnen ze een gevoel van ‘Zen’ vergroten!

 

Zen effect van Nano Magnesium en Platina

 

Gebruiksadvies en dosering:

 

Nano magnesium

Nano magnesium kan direct uit de fles ingenomen worden, bij voorkeur 5 tot 10 minuten voor het eten of ten minste een uur daarna. Kijk of je kind het 1 minuut in de mond kan houden alvorens door te slikken. Dit bevordert directe opname vanuit het mondslijmvlies in de bloedbaan, wat een snelle werking oplevert. Maar het belangrijkste is dat het binnen komt. Zet de fles níet aan de mond maar gebruik het bijgeleverde maatbekertje, een eigen glaasje of een lepel. Dit mag ook een metalen lepel zijn.

 

 • 0 – 2 jaar: 5 ml/ een theelepel per dag
 • 2 – 6 jaar: 10 ml/ 1 eetlepel tot 20 ml/ 2 eetlepels per dag
 • 6 – 12 jaar 20 ml/ 2 eetlepels tot 30 ml/ 3 eetlepels per dag

 

 

Voor uitgebreidere informatie over nano magnesium, zie https://www.nanomineralen.nl/nano-magnesium/

 

Nano platina

Het platina kan tegelijkertijd ingenomen worden met het magnesium, bv. in hetzelfde maatbekertje of glaasje. Een mooi moment is voor het slapen gaan, voorafgaand aan het tanden poetsen. Maar zoals hierboven staat aangegeven kan ook.

 • 0 - 2 jaar: enkele druppels tot 1 theelepel/5 ml per dag
 • 2 - 6 jaar: 1 theelepel/5 ml tot 1 eetlepel/10 ml per dag
 • 6 - 12 jaar: 1 eetlepel/10 ml tot 2 eetlepel/20 ml per dag

 

 

Voor meer informatie over nano platina, bekijk eens een webinar hierover.

-

Dit blog is geschreven in samenwerking met Terah Afke Beek - The Health Factory

Laat een reactie achter

Wil je nog iets weten over een recept of blog plaats je bericht dan hieronder.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Vind jouw foundationkleur - Welke tint past er bij mijn huid?
  09 / Jun / 2021

  Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

  Vind jouw foundationkleur - Welke tint past er bij mijn huid?

 • Mineralen in Nano formaat! The Health Factory
  09 / Jun / 2021

  Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

  Mineralen in Nano formaat! The Health Factory

 • Magnesium bij kinderen: een gouden greep!
  09 / Jun / 2021

  Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

  Magnesium bij kinderen: een gouden greep!

 • De menstruatiecup: alles wat je erover wilt weten!
  06 / May / 2021

  Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

  De menstruatiecup: alles wat je erover wilt weten!

 • Geen jam, maar fruitspread zonder toegevoegde suiker
  05 / Feb / 2021

  Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

  Geen jam, maar fruitspread zonder toegevoegde suiker

 • Hormoonverstorende stoffen en Microplastics
  30 / Nov / 2020

  Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

  Hormoonverstorende stoffen en Microplastics

 • Natuurlijke Zonnebrand - Alga Maris
  25 / May / 2020

  Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

  Natuurlijke Zonnebrand - Alga Maris

 • Heb jij ook last van straling?
  14 / May / 2020

  Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

  Heb jij ook last van straling?

 • Glutenvrije meelmixen voor brood en cake
  12 / May / 2020

  Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

  Glutenvrije meelmixen voor brood en cake

 • Natuurlijke Schmink
  11 / May / 2020

  Mieke Hendriks - 09 / Jun / 2021

  Natuurlijke Schmink

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
X
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »