Menu
EUR
Het gezondere alternatief voor kauwgom en mintjes

Het gezondere alternatief voor kauwgom en mintjes

Door: Mieke Hendriks Reacties: 2

In de zomer van 2019 vloog ik naar de Biofach, de grootste Biobeurs die er is. Kauwgom is voor mij altijd een standaard uitrusting als ik met het vliegtuig reis. Ik bood mijn medepassagier een kauwgom aan en die kende mijn merk niet en toen ik hem er wat over vertelde was hij blij verrast dat er ook een kauwgom bestond zonder aspartaam.
We gebruiken in Nederland erg veel kauwgom en mints, maar is kauwgom nu eigenlijk wel zo gezond? En wat voor alternatieven zijn er?

Zoektocht

In mijn zoektocht naar kauwgom in diverse winkels en drogisterijen kwam ik geen enkele kauwgom tegen die geen aspartaam of acesulfaam-K bevat (en dan heb ik het nog niet eens over de rest van de ingrediënten die erin worden gestopt).

Nu hoef ik je denk ik niet te vertellen waarom die 2 zoetstoffen niet echt wenselijk zijn in je voeding (dat is een heel ander blog waard), maar voor degene die dat wel willen weten: als je even googled kom je zowel voor- als tegenstanders tegen. Wat je dan ook vindt is info over E-nummers, maar ook zijn E-nummers ook goedgekeurde toevoegingen door de EU, dus ieder zijn keuze.

Voor mezelf, mijn kinderen en natuurlijk voor in mijn webshop maak ik in ieder geval heel duidelijk de keuze om alles zonder die zoetstoffen te gebruiken (en verkopen.)

Waarom zou je kauwgom gebruiken?

Kauwgom kauwen is niets nieuws. Het oudste stuk kauwgom dat ooit is gevonden, is meer dan 9000 jaar oud en werd 11 jaar geleden gevonden in Zweden. Het stuk was gemaakt van beukenhars en gezoet met honing en bevatte de tandafdruk van een tienerjager.

Natuurlijk is kauwgom ideaal voor als je gaat vliegen om minder last te krijgen van je oren. Daarnaast is het, mits het Xylitol bevat, ook nog eens goed om na het eten, de slechte bacteriën in je mond voor 90% te doden.

In heel veel kauwgom vind je dan ook Xylitol als toevoeging.

Waarom het ook bij kauwgom heel belangrijk is om voor goede ingrediënten te kiezen: omdat een stukje kauwgom dat je weggooit soms nog maar 25% is van wat je in eerste instantie in je mond hebt gestopt. Ondanks dat je het niet doorslikt, eet je dus toch 75% van die kauwgom op als het ware.

Wat is nu een gezonde variant op kauwgom?

Peppersmith logo

Al sinds 2013 is het merk Peppersmith goedgekeurd door de Oral Health Foundation.

Het mooie aan dit merk is, is dat ze mints en kauwgom maken die 100% gezoet zijn met xylitol. Er word dus geen andere zoetstof of gewone suiker aan toegevoegd. Dit is ook de reden waarom ze worden gepromoot door de Oral Health Foundation. Xylitol breekt de bacteriën in je mond namelijk af. Handig toch?

De berken die Peppersmith gebruikt voor de xylitol komen uit verantwoord beheerde Europese bossen.

De missie van Peppersmith is om mensen te inspireren om een soort van healthy tandrevolutie in gang te zetten, met goed smakende mints en kauwgom die passen bij een drukke gezondheidsbewuste levensstijl.

De mints en kauwgom helpen om de mondgezondheid te verbeteren, helpen tegen gaatjes, tandplak en zuuraanvallen. Ze helpen je om het glazuur te beschermen en natuurlijk ook om je adem fris te houden.

De Oral Health Foundation raad aan om na elke maaltijd 20 minuten te kauwen op de Peppersmith kauwgom. Dit kan extreem effectief zijn voor je mondgezondheid.

De producten van Peppersmith zijn geschikt voor vegetariërs, zijn glutenvrij, suikervrij en gemaakt in een notenvrije omgeving.

Dit zijn adviezen die Peppersmith geeft over hun geweldige producten:

Xylitol is geweldig, maar geen wondermiddel. Voor het beste resultaat moet je regelmatig producten met xylitol gebruiken, maar je daarnaast ook houden aan een paar belangrijke regels over mondverzorging.

Tandartsen raden je ten minste 5 gram xylitol per dag aan. Niet allemaal in één keer, maar verdeeld over een paar porties. Om je een idee te geven: ieder pakje van onze mints bevat 13,8 gram xylitol en een pakje van onze kauwgom ongeveer 10,6 gram.

Gebruik onze mints of kauwgom het liefst na iedere snack of maaltijd, wanneer er een risico is op een zuuraanval. Bij zo’n aanval reageren de suikers in eten of drinken namelijk met de bacteriën in je mond en produceren ze zuren die het glazuur van je tanden aantasten. Xylitol neutraliseert het zuur en helpt zo je glazuur te beschermen.

Probeer onze mints of kauwgom ten minste een minuut in je mond te houden om te zorgen dat de xylitol de tijd heeft om zijn werk goed te doen.

Nou dat behoeft geen verdere uitleg dacht ik zo :)

Gezond voor je tanden

Wat me vooral opviel tijdens mijn zoektocht en vragen aan Peppersmith is dat het dus heel belangrijk is om dagelijks na de maaltijd een mintje of kauwgom te pakken. Niet alleen voor de smaak, maar ook echt voor de gezondheid van het gebit. Zo had ik er nog niet eerder over nagedacht!

Ik heb altijd standaard een pakje in mijn tas zitten, maar gebruikte het tot voor kort vooral met het idee om een frisse mond te hebben. Een goede dubbele werking dus.

Verpakking

Ik vind verpakking ook altijd heel erg belangrijk. De producten van Peppersmith zitten in een papieren FSC verpakking.

Verschillende smaken

Allereerst hebben we natuurlijk de kauwgom, daar is het merk Peppersmith ook mee begonnen destijds.

We hebben daarin 2 smaken: Pepermunt en Spearmint

De mints hebben we in 3 verschillende smaken: Pepermunt, Eucalyptus & Pepermunt, Siciliaanse Citroen & Pepermunt

Pepermunt Kauwgom

De pepermunt (Mentha Piperita) en spearmint (Mentha spicata) komen van een klein boerderijtje in Hampshire in zuid Engeland. Ze gebruiken een mengeling van verschillende planten, zodat deze kauwgom een volle smaak krijgt en veel lekker frisse menthol bevat. Wie is er niet gek op de verse, frisse geur van pepermuntplantjes?

Pepermunt was eeuwenlang behoorlijk populair in Engeland. De beste kwam uit de regio in Surrey in zuid Engeland. De regio tussen de steden Sutton, Kingston en Mitcham werd de Mitcham driehoek genoemd, en was beroemd om haar eersteklas pepermunt. Na de Tweede Wereldoorlog werd veel van deze pepermunt uit de grond getrokken om er voedsel op te verbouwen.

De muntverbouwer van Peppersmith probeert nu de oude glorie van de munt weer op te bouwen.

Ze gebruiken graag zijn pepermunt, het smaakt namelijk naar frisse bloemetjes, en dat is een stuk beter dan die onnatuurlijke scherpe rommel.

Het proces

Het is allemaal nogal eenvoudig. Elk jaar in augustus oogsten ze de munt. Zodra het geoogst is wordt er muntolie van gedistilleerd. Als dat proces klaar is, gaan de uitgeperste blaadjes weer terug het veld op. Als het winter is, vormen die blaadjes compost en een warme winterjas voor de plantjes

Bestel hier Peppersmith

 

 

Spearmint KauwgomPeppersmith English Spearmint verpakking

Spearmint wordt in Nederland vaak gewoon munt genoemd. Als je ooit je eigen munt in de tuin hebt geplant of gekocht in de supermarkt om thee mee te maken, dan zit het er dik in dat het spearmint was. Als je het vergelijkt met pepermunt, is spearmint net zo fris, maar een beetje scherper van smaak. Het is maar net wat je lekkerder vindt.

De spearmint komt van dezelfde boerderij als de pepermunt, uit Hamsphire in het zuiden van Engeland. Ze mengen het met natuurlijke chicle gum en maken er zo kauwgom van.

Bestel hier Peppersmith

 

 

Pepermunt MintsPeppersmith English Peppermint verpakking

In een andere tijd, lang, lang geleden maakten ze bij Peppersmith alleen kauwgom. Ze maakten het van natuurlijke ingrediënten omdat ze dol op kauwgom waren, maar ook op hun tanden.

Op een mooie dag kwamen ze op het idee om dat ook met mints te doen. Met hetzelfde recept: natuurlijke pepermunt uit Zuid-Engeland, zonder onnatuurlijke geur- kleur- en smaakstoffen, aspartaam of conserveringsmiddelen.

Bestel hier Peppersmith

 

 

Eucalyptus & Pepermunt Mints

Als je op zoek bent naar iets meer dan alleen een mintje, dan is dit misschien iets voor jou. Het is de sterkste mint van Peppersmith tot nu toe. De zachte aromatische eucalyptus, samen met een goede dosis menthol, zullen je luchtwegen verfrissen als nooit tevoren.

Ze worden gemaakt met de beste eucalyptus uit New South Wales in Australië en natuurlijk met de Engelse pepermunt.

De meeste eucalyptus komt tegenwoordig uit China en als je voor de goedkoopste ingrediënten kiest dan zit je daar goed.

Maar als je voor de beste smaak kiest, dan ga je naar het land waar het allemaal is begonnen. Het land van de eucalyptus: Australië. Peppersmith werkt samen met een boerderij in New South Wales. Eigenaar Richard en zijn vader Geoffrey (die de boerderij bijna 50 jaar geleden is gestart). Deze regio is bekend om haar wilde eucalyptus, natuurlijker kunnen ze het niet vinden.

Richard en Geoffrey maken eucalyptus van de beste kwaliteit. Ze doen dat op een duurzame manier. Niet alleen is de eucalyptus van gecertificeerde “A Grade Organic by the Biological Farmers of Australia” kwaliteit, maar zij hebben een 100% gesloten voedingssysteem. Zodra de olie is (stoom) gedistilleerd wordt het gewonnen blad uitgestrooid over het land.

Deze bladlaag helpt niet alleen onkruid tegen te gaan, maar zorgt voor goede voedingsstoffen voor de bodem en houdt de bomen gezond. Het hele proces is bijna identiek aan die op de pepermunt boerderij.

Het is een geweldig ingrediënt, afkomstig uit zijn natuurlijke omgeving, gekweekt door een familie die met veel liefde en zorg produceren, op een ecologisch duurzame manier.

Bestel hier Peppersmith

 

 

Siciliaanse Citroen & Pepermunt Mints

Siciliaanse Citroen en Pepermunt is de meest zomerse mint.

Citroen en munt, zijn als een frisse tweeling. Als je de één zegt, denk je al aan de ander. Het is heerlijk in water én je kunt er heel goed kauwgom mee maken. Peppersmith gebruikt alleen Femminello en Monachello citroenen, die staan bekend om hun intense en frisse smaak. Er zijn veel verschillende manieren om iets naar citroen te laten smaken. Je kunt citroenpoeder kopen of kunstmatige citroenaroma. Peppersmith heeft ervoor gekozen om echte citroenen te gebruiken.

Die citroenen komen uit Sicilië en worden over het algemeen beschouwd als de allerlekkerste. Ze gebruiken de winteroogst van de Femminello en de Monachello omdat ze veel citroenaroma bevatten en een sterke en lekker pittige smaak hebben.

De pepermunt komt uiteraard van de munt-boerderij in Zuid-Engeland.

Bestel hier Peppersmith

 

 

Overige ingrediënten 

Op de site van Peppersmith vond ik nog informatie over alle overige ingrediënten: 

- Koolzaad lecithine
Lecithine zorgt voor een evenwichtige balans van ingrediënten. Je moet voorzichtig zijn waar je het vandaan haalt. Soja is een goede bron, maar het is moeilijk om gecertificeerde niet GMO-soja te kopen die niet uit het regenwoud komt. Daarom komt die van ons uit GMO-vrij koolzaad.

- Arabische gom
Arabische gom is het plakmiddel om alle ingrediënten aan elkaar te plakken. Onze gom komt van de stengel en takken van de Acaciaboom (Acacia Senegal). De gomboeren maken een snee in de boom, en dan komt de gom er vanzelf in tranen uit. Een beetje zoals bij rubber.

- Gombasis
Dit is de elastische basis die we gebruiken voor onze kauwgom. Het is gemaakt van een mix van natuurlijke en ‘man-made’ rubber.

- Plantaardige glycerol
We gebruiken glycerol om ervoor te zorgen dat de kauwgom niet uitdroogt. Glycerol wordt natuurlijk aangemaakt door alle planten en dieren. Veel snoepfabrikanten gebruiken gelatine, maar wij laten de beestjes met rust en winnen onze glycerol uit planten.

- Carnauba was
De buitenste laag van onze kauwgom en mints is gemaakt van carnauba was. Het zorgt ervoor dat de ingrediënten beschermd blijven voor invloeden van buitenaf zoals vochtigheid. De was die we gebruiken komt van de bladeren van de Braziliaanse Carnaubapalm.

- Calcium Stearaat
We gebruiken calcium stearaat als een soort anti-plakmiddel, om ervoor te zorgen dat onze mints bijvoorbeeld niet aan onze mint-machine blijven plakken. We gebruiken plantaardige stearaat.

Conclusie

Nou, als je dit allemaal gelezen hebt snap je waarom ik zo enthousiast ben over deze heerlijke kauwgom en mints! Pure ingrediënten zoals het hoort, het kan dus blijkbaar en gelukkig ook bij kauwgom en mints.

Klik hier om Peppersmith te gaan bestellen


Reacties (2)

gravatar
Richard Visser
Geplaatst op 2020-01-09 12:42:09
Niet geschikt als je PDS hebt, werd er na 6 maanden 'kauwen' ineens erg misselijk etc van..
-
@Richard, wat vervelend om te horen. Waardoor zou gekomen zijn denk je?
gravatar
Anouchka van Geel
Geplaatst op 2019-03-07 20:06:25
Tandartsen waarschuwen ervoor dat het ook de nuttige keel bacteriën dood, niet zo best voor het ontlopen van keelpijn
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor 50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!